Η νηστεία της Σαρακοστής: Αυτά είναι τα εκπληκτικά οφέλη της για την υγεία μας

208

Η νηστεία απαιτεί ένα καθημερινό διαιτολόγιο απαλλαγμένο από την κατανάλωση κεκορεσμένων λιπών και πλούσιο σε μονοακόρεστα από τις ελιές και το λάδι ελιάς αλλά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα από τα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς και άλλους σπόρους. Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές μελέτες με σκοπό να διερευνήσουν τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία μας οι διαφορετικού τύπου νηστείες που ακολουθούν τακτικά οι πιστοί ανάλογα τη θρησκεία τους .

Στη χώρα μας οι μεγαλύτερες θρησκευτικές νηστείες είναι των Χριστουγέννων, της Σαρακοστής και αυτή του Δεκαπενταύγουστου. Οι νηστείες αυτές μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους και θα μπορούσαν διατροφικά να χαρακτηριστούν ως ένα είδος χορτοφαγίας μιας και απαγορεύεται η κατανάλωση κρέατος και τροφίμων ζωικής προέλευσης.

Τα σημαντικότερα οφέλη της νηστείας είναι η μείωση της ολικής χοληστερόλης , της LDL-C (“κακή χοληστερόλη”) και του λόγου της LDL-C / HDL-C (η αναλογική συσχέτιση της “κακής” με την “καλή” χοληστερίνη), η μείωση του οποίου συσχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού.
Το κρέας είναι εξαίρετη πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας , βιταμινών (κυρίως του συμπλέγματος Β) και ιχνοστοιχείων όπως για παράδειγμα το σίδηρο, το σελήνιο και το ψευδάργυρο. Αποτελεί επίσης μια από τις σημαντικότερες πηγές της βιταμίνης Β12 (βρίσκεται μόνο στο κρέας και στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα )η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του DNA, την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και τον σχηματισμό ερυθρών κυττάρων.

Είναι λοιπόν σημαντικό κατά την περίοδο της νηστείας η διατροφή μας να είναι προσεκτικά σχεδιασμένη έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος έλλειψης σε διάφορα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό.

Τα πιο δημοφιλή τρόφιμα της νηστείας περιλαμβάνουν:

Το ελαιόλαδο και οι ελιές που αποτελούν πηγές μονοακόρεστου λίπους και βιταμινών Ε & Α, καροτενοειδών, καλίου, ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου και μαγνησίου. Στην κατανάλωση τους απαιτείται προσοχή για το αλάτι και τις θερμίδες.
Τα θαλασσινά που είναι βασική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα και χαμηλά σε κορεσμένο λίπος
Τα όσπρια που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, αλλά και πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας και μία ποικιλία ιχνοστοιχείων
Τα διάφορα λαχανικά εποχής (μαγειρεμένα ή σε σαλάτα) που είναι πηγές φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, αλλά και πολύτιμη πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών.
Τους ξηρούς καρπούς που είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών και μικροθρεπτικών συστατικών όπως ασβεστίου, βιταμινών Β και ω3 λιπαρών οξέων.
Το χαλβά που προέρχεται από το σησάμι και είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά και απλά σάκχαρα (αν και πλέον υπάρχουν επιλογές με στέβια και χωρίς ζάχαρη) αλλά και συνολικές θερμίδες. Είναι μία καλή πηγή βιταμίνης Ε, σιδήρου, ασβεστίου, φωσφόρου, καλίου, σεληνίου και ψευδαργύρου.
Το ταραμά που αποτελεί καλή πηγή βιταμινών Α και D, μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και καλίου. Ταυτόχρονα όμως είναι τροφή πλούσια σε αλάτι και θερμίδες και για αυτό απαιτεί προσοχή.
Τη σόγια που αποτελεί υποκατάστατο (εν μέρει) του κρέατος αλλά και πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και ω-3, πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και διαλυτών φυτικών ινών.
Την ίδια στιγμή στη νηστεία αποκλείονται τρόφιμα όπως είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το τυρί, το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, το αυγό καθώς και όλα τα τρόφιμα που τα περιλαμβάνουν.

Η νηστήσιμη διατροφή είναι συνολικά μία χορτοφαγική δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες αλλά και υδατάνθρακες, πλούσια σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, απαλλαγμένη από κορεσμένα λιπαρά αλλά πλούσια σε μονοακόρεστα και σε ω-3 λιπαρά οξέα και για αυτό έχει καρδιαγγειακά οφέλη, συμβάλλει στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και των καρδιακών παλμών, καθώς και στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσιευμένες μελέτες είναι ένα πρόγραμμα διατροφής που μπορεί να ελαττώσει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» (LDL) χοληστερόλης, ακόμα και το σωματικό βάρος, ενώ ενδέχεται να αυξήσει τα επίπεδα ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που σχετίζονται αρνητικά με την καρδιοπροστασία και την καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Πηγή: iatropedia.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept