Μανιτάρια: Η εκλεκτή τροφή για γερό μυαλό

Μία ακόμη επιστημονική μελέτη αναδεικνύει τις ευεργετικές ιδιότητες που έχουν οι θαυμαστοί μύκητες του δάσους

181

Μία ακόμη επιστημονική μελέτη αναδεικνύει τις ευεργετικές ιδιότητες που έχουν οι θαυμαστοί μύκητες του δάσους, τα μανιτάρια.

Ήδη ερευνητές από Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, που εξέτασαν 13 ποικιλίες μανιταριών, έχουν διαπιστώσει ότι το μανιτάρι έχει υψηλές ποσότητες δύο σημαντικών αντιοξειδωτικών ουσιών, εργοθειονίνης και γλουταθειόνης, γνωστές και οι δύο για τις αντιγηραντικές τους ιδιότητες. Τονίζουν μάλιστα ότι οι λαοί με μεγαλύτερη κατανάλωση εργοθειονίνης στη διατροφή τους, όπως οι Γάλλοι και οι Ιταλοί, παρουσιάζουν μικρότερα ποσοστά νευροεκφυλιστικών παθήσεων. Από όλες τις ποικιλίες που εξετάστηκαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μανιτάρια porcini (βασιλομανίταρα) είχαν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις των δύο ενώσεων.

Μία νέα έρευνα,  που πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής Yong Loo Lin στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS), έρχεται να ενισχύσει όλα τα παραπάνω.

Συγκεκριμένα, η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που καταναλώνουν περισσότερες από δύο κανονικές μερίδες μανιταριών εβδομαδιαίως μπορεί να έχουν μειωμένες κατά 50% πιθανότητες εμφάνισης ήπιας γνωστικής διαταραχής (MCI).

Η εξαετής μελέτη, η οποία διεξήχθη από το 2011 έως το 2017, συγκέντρωσε στοιχεία από περισσότερους από 600 Κινέζους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών που ζούσαν στη Σιγκαπούρη.

«Η συσχέτιση αυτή είναι εντυπωσιακή και ενθαρρυντική, καθώς δείχνει ότι ένα συνηθισμένο τρόφιμο, όπως το μανιτάρι, μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στη γνωστική εξασθένηση», δήλωσε ο Lei Feng, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής Ψυχολογίας του NUS και βασικός συγγραφέας της μελέτης.

Η ήπια γνωστική διαταραχή θεωρείται συνήθως το στάδιο μεταξύ της γνωστικής εξασθένησης λόγω της φυσικής γήρανσης και της πιο σοβαρής περίπτωσης λόγω άνοιας. Οι ηλικιωμένοι που πάσχουν από ήπια γνωστική διαταραχή εμφανίζουν συχνά κάποια ελαφρά συμπτώματα που προσομοιάζουν στην άνοια, οι αλλαγές όμως είναι ανεπαίσθητες, καθώς δεν βιώνουν διαταραχές που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της νόσου Αλτσχάιμερ.

«Αυτό που έπρεπε να καθορίσουμε σε αυτή τη μελέτη είναι εάν οι ηλικιωμένοι που πάσχουν από ήπια γνωστική διαταραχή είχαν χαμηλότερη απόδοση στις τυπικές νευροψυχολογικές εξετάσεις σε σχέση με άλλους ανθρώπους της ίδιας ηλικίας και του ίδιου επιπέδου εκπαίδευσης», εξηγεί ο Δρ. Feng.

Οι ερευνητές, λοιπόν, διεξήγαγαν εκτεταμένες συνεντεύξεις και ιατρικά τεστ σε ηλικιωμένους πολίτες για να εξάγουν μια ακριβή διάγνωση. Στη συνέντευξη ελήφθησαν υπόψη οι δημογραφικές πληροφορίες, το ιατρικό ιστορικό, οι ψυχολογικοί παράγοντες και οι διατροφικές συνήθειες. Έγιναν, επίσης, μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης, του βάρους, του ύψους, της δύναμης χειρολαβής και της ταχύτητας βάδισης, ενώ ένα απλό τεστ σε οθόνη εξέτασε, τέλος, τη γνωστική ικανότητα, την κατάθλιψη και το άγχος.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μία πρότυπη νευροψυχολογική εκτίμηση διάρκειας δύο ωρών, όπως επίσης και μια αξιολόγηση της κατάστασης άνοιας. Τα συνολικά αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων συζητήθηκαν ενδελεχώς με ειδικούς ψυχιάτρους που συμμετείχαν στη μελέτη.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο λόγος που οι άνθρωποι που καταναλώνουν μανιτάρια έχουν μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης ήπιας γνωστικής διαταραχής μπορεί να σχετίζεται με μια συγκεκριμένη ένωση που βρίσκεται σε όλες σχεδόν τις ποικιλίες μανιταριών.

«Μας ενδιαφέρει πολύ μια ένωση που ονομάζεται εργοθειονίνη (ET). Πρόκειται για ένα μοναδικό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες στοιχείο, το οποίο οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνθέσουν από μόνοι τους, αλλά μπορούν να προσλάβουν από τη διατροφή τους και πιο συγκεκριμένα από τα μανιτάρια», δήλωσε ο Δρ Irwin Cheah, ερευνητικός συνεργάτης στο NUS. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ΕΤ μπορεί να συνιστά παράγοντα εξασθένησης των νεύρων και ότι η πρόσληψη ΕΤ μέσω των μανιταριών μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική ικανότητα.

Εκτός, όμως, από την εργοθειονίνη υπάρχουν και άλλα στοιχεία που περιέχονται στα μανιτάρια και προστατεύουν από τη γνωστική εξασθένιση. Άλλα έχουν την ιδιότητα να συμβάλλουν στη σύνθεση παραγόντων για την ανάπτυξη των νεύρων και άλλα προστατεύουν την εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές νόσους αναστέλλοντας την παραγωγή του βήτα αμυλοειδούς, της πρωτεΐνης Tau και της ακετυλοχολινεστεράσης.

Το επόμενο στάδιο της έρευνας της ομάδας του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, πάντως, είναι να πραγματοποιήσει μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή με την ένωση του ΕΤ και άλλων φυτικών συστατικών, για να προσδιορίσει την αποτελεσματικότητα τέτοιων φυτοθρεπτικών συστατικών στην καθυστέρηση της γνωστικής εξασθένησης.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept