Γλυκό της Σαρακοστής: Νηστίσιμο κέικ με 5 υλικά

322

Νόστιμο και θρεπτικό κέικ, με έντονη γεύση από ταχίνι και άρωμα από φρέσκα πορτοκάλια, για να γλυκάνει τις ημέρες της σαρακοστιανής νηστείας.

Το κέικ αυτό έχει συνολικά μόνο 5 υλικά και χρειάζεται μόνο 10 λεπτά προετοιμασία για να μπει στον φούρνο για ψήσιμο.

Υλικά 
400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
300 γρ. ταχίνι
350 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Υλικά για το γλάσο
200 γρ. ζάχαρη άχνη
3 κ.σ. νερό ή χυμό πορτοκαλιού & όσο χρειαστεί
ξύσμα πορτοκάλι

Εκτέλεση

Σε μπολ, χτυπάμε με σύρμα το ταχίνι με τη ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού για 2-3 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Συνεχίζοντας το χτύπημα, πιο απαλά, προσθέτουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Ανακατεύουμε ίσα – ίσα μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα.

Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη στρογγυλή φόρμα (διαμέτρου 28 εκ.) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC στον αέρα, για 1 ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 15 λεπτά και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.

Ετοιμάζουμε το γλάσο. Σε μπολ βάζουμε τη ζάχαρη άχνη (περασμένη από σίτα) και την ανακατεύουμε με το νερό ή το χυμό πορτοκαλιού. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε 1-2 κ.σ. νερό ή χυμό επιπλέον. Με ένα κουτάλι, περιχύνουμε το γλάσο πάνω στο κέικ και πασπαλίζουμε με το ξύσμα. Αφήνουμε να στεγνώσει το γλάσο για 20 λεπτά και σερβίρουμε.

Σημείωση: Αν θέλετε το κέικ να γίνει πιο αρωματικό μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα μισό κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλα.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept