Πώς ξεχωρίζουμε τα γαλακτοκομικά από ελληνικό γάλα

Τι πρέπει να προσέχουμε στις ετικέτες των προϊόντων- Οδηγίες ΕΦΕΤ

519

Γνωρίζετε αν το γάλα, το τυρί ή το γιαούρτι που αγοράζετε φτιάχνεται από ελληνικό γάλα;

Η αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος στα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλέον υποχρεωτική, γι΄ αυτό και πρέπει να προσέχουμε τα αναγραφόμενα στις ετικέτες τους.

Όπως ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), σε όλα τα είδη γάλακτος, τυριά, γιαούρτια, βούτυρο, κρέμα γάλακτος καθώς και σε επιδόρπια με βάση το γάλα, θα πρέπει να αναγράφεται η χώρα από την οποία προέρχεται το γάλα.

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ:

Αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος έχουν γίνει στην Ελλάδα, η ένδειξη στο τελικό προϊόν μπορεί να αναφέρει «Προέλευση: Ελλάδα».
Αν οι παραπάνω διαδικασίες έχουν γίνει εκτός Ελλάδας, στη σχετική ένδειξη θα πρέπει να  αναφέρεται η χώρα προέλευσης. Αν στις διαδικασίες εμπλέκονται περισσότερες από μια χώρες, τότε θα πρέπει αναλόγως να αναγράφεται «Προέλευση ΕΕ ή εκτός ΕΕ». Σημειώνεται ότι όλες οι χώρες αναγράφονται ολογράφως ή με το διεθνώς αναγνωρισμένο ακρωνύμιό τους.

Ο ΕΦΕΤ καλεί τις επιχειρήσεις να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στην υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος, και τους καταναλωτές να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες, ώστε να είναι σίγουροι για τα προϊόντα που επιλέγουν να αγοράσουν.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept