Ανοιξιάτικη χορτόπιτα με αρωματικά χόρτα

109

Μία συνταγή για ανοιξιάτικη χορτόπιτα πίτα που μυρίζει Ελλάδα.

Μυρώνια, καυκαλήθρες, μάραθος, μαϊντανός, άνηθος, ζοχοί, σπανάκι και όποιο άλλο αρωματικό χόρτο βρείτε, προσθέστε το στην πίτα. Το μυστικό είναι να στραγγίζετε καλά τα χόρτα για να μην νοτίζουν τα φύλλα.  Η συνταγή που ακολουθεί είναι εύκολη και η άνοιξη είναι η καταλληλότερη εποχή για να βρείτε στην αγορά τα χορταρικά για να φτιάξετε την πίτα.

Υλικά 

1 πακέτο φύλλο κρούστας
3/4 φλ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση
1 κιλό σπανάκι πλυμένο και στραγγισμένο
2 πράσα μεγάλα (το τρυφερό μέρος μόνο)
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μάραθος ψιλοκομμένο
1 ματσάκι καυκαλήθρες και μυρώνια
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
2 κ.σ. αλάτι
3/4 φλ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά και στραγγίζουμε όλα τα χόρτα και τα μυρωδικά σε σουρωτήρι. Τα ψιλοκόβουμε σε λεκάνη και τα πασπαλίζουμε με το αλάτι. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι για 15΄-20΄ να βγάλουν τα υγρά τους. Έπειτα τα σφίγγουμε στις παλάμες μας, να μαραθούν και ν’ αποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά. Θα μειωθεί η γέμιση στο μισό του όγκου της και προσθέτουμε τριμμένο πιπέρι.

Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί 36 εκ., στρώνουμε ένα ένα τα φύλλα ζύμης και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο καθένα χωριστά. Κάτω βάζουμε 6 φύλλα.  Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, σουρωτά, ραντίζοντας πάλι ένα ένα με ελαιόλαδο. Στρίβουμε τις άκρες των φύλλων γύρω και χαράζουμε τη χορτόπιτα σε κομμάτια, ραντίζουμε με λίγο νερό και λίγο λάδι. Ψήνουμε στο φούρνο στους 180ο C, για περίπου μία ώρα μέχρι να ροδίσει η πίτα.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept