Αγκινάρα η θαυματουργή δια πάσα νόσο

251

Οι αγκινάρες είναι ένα  από τα πιο παλιά θεραπευτικά φυτά και αυτή την εποχή τους.  Μην τις αφήσετε, λοιπόν, να πάνε χαμένες.

Πρόκειται για ένα φυτό γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες ήδη από τον  4ο αιώνα π.Χ. καθώς  οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν για πεπτικά προβλήματα. Αργότερα, τον 16ο αιώνα, οι αγκινάρες χρησιμοποιήθηκαν σε προβλήματα του συκωτιού και για να αντιμετωπίσουν τον ίκτερο.

Η φήμη της αγκινάρας, ωστόσο, εξαπλώθηκε τον 20ο αιώνα, οπότε έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής ως ένα πολύ γευστικό φαγητό που προσφέρει πολλά και πλούσια οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Η ευεργετική δύναμή της αγκινάρας συγκεντρώνεται πιο πολύ στα φύλλα της, αλλά όπως και να την φάτε, τα οφέλη της είναι πολλά και ποικίλα.

Κάνει καλό στο πεπτικό
Κάτι ήξεραν οι αρχαίοι και κατανάλωναν αγκινάρες για την πέψη, αφού πράγματι έρευνες και κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αγκινάρας βοηθάει σε χρόνια πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του ευαίσθητου στομαχιού, της νευρικής γαστροπάθειας, του φουσκώματος και του ευερέθιστου εντέρου.

Ιδανική για όσους κάνουν δίαιτα
Τα 100 γραμμάρια αγκινάρας αποδίδουν μόλις 47 θερμίδες και εκτός αυτού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, παρέχοντάς σας, στην ίδια ποσότητα, 5,4 γραμμάρια φυτικών ινών, δηλαδή περίπου το 14% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στον έλεγχο της δυσκοιλιότητας και συμβάλλουν στο να μην αισθανόμαστε πείνα άμεσα και ανοίγουμε συνεχώς το ψυγείο… τσιμπολογώντας.

Ρίχνει την κακή χοληστερίνη
Ο ρόλος των φυτικών ινών τους επεκτείνεται και στη χοληστερίνη, συμβάλλοντας στην υγεία της καρδιάς, αφού μειώνουν την κακή LDL χοληστερόλη, δεσμεύοντάς τη στο έντερο και εμποδίζοντας την απορρόφησή της. Οι πικρές ουσίες της, μια εκ των οποίων και η κυναρίνη, έχει βρεθεί, επίσης, ότι εμποδίζουν τη σύνθεση της χοληστερίνης και αυξάνουν την απέκκρισή της στη χολή, μειώνοντας τα ολικά επίπεδά της.

Μειώνει τον κίνδυνο διαφόρων ειδών καρκίνου
Οι αγκινάρες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο έντερο εμποδίζοντας την απορρόφηση τοξικών συστατικών των τροφών και οι ανθοκυανίνες τους, που είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, σχετίζονται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκινικών κυττάρων στο στήθος και με την εμπόδιση ανάπτυξης όγκων. Το φυλλικό οξύ που βρίσκουμε στην αγκινάρα σε ποσοστό 17% της συνιστώμενης ημερήσια δόσης παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο στην αποτροπή βλαβών στο DNA, προλαμβάνοντας ορισμένες μορφές καρκίνου και το γαλλικό οξύ της εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του προστάτη.

Τονώνουν το ανοσοποιητικό
Όσο βρισκόμαστε ακόμη σε εποχή ιώσεων, οι αγκινάρες μπορούν να σας προστατέψουν από τα να αρρωστήσετε, χάρη στη βιταμίνη C που περιέχουν, η οποία φτάνει το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε ποσότητα 100 γραμμαρίων. Η βιταμίνη C, όπως όλοι ξέρουμε, βοηθά τον οργανισμό να αποκτήσει άμυνες απέναντι σε μολυσματικές ασθένειες και τον «καθαρίζει» από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν πρόωρη γήρανση. Ακόμη, ο σίδηρος που περιέχουν χαρίζει ενέργεια και δύναμη στον οργανισμό καθημερινά

Κάνει  καλό στα οστά
Ως λαχανικά που αποτελούν πηγή βιταμίνης Κ, οι αγκινάρες παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών, προωθώντας τη δραστηριότητα σχηματισμού τους, ενώ περιέχουν και μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στην αύξηση της οστικής πυκνότητας, μειώνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Ωφελεί την υγεία του εγκεφάλου
Οι ανθοκυανίνες της ωφελούν τη μνήμη και η βιταμίνη Κ που περιέχει, όταν βρίσκεται σε επαρκή επίπεδα στη διατροφή μας, βοηθά στη μείωση εμφάνισης βλαβών στους νευρώνες του εγκεφάλου –γι’ αυτό άλλωστε και χρησιμοποιείται στη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από Αλτσχάιμερ.

Ευεργετική για το νευρικό σύστημα
Η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως νιασίνη, βιταμίνη Β6, θειαμίνη και παντοθενικό οξύ βοηθούν στις κυτταρικές μεταβολικές λειτουργίες και προωθούν την υγεία του νευρικού συστήματος.

Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και ωφελεί την καρδιά
Ο ρόλος τους ως ρυθμιστές της αρτηριακής πίεσης οφείλεται στο κάλιο που περιέχουν, το οποίο εξισορροπεί την επίδραση του νατρίου και βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού παλμού.

Βοηθά να ξεπεράσουμε το… hangover
Τα φύλλα της αγκινάρας, λόγω της δράσης τους στο συκώτι, θεωρείται πως μπορούν να καταπραΰνουν τον πονοκέφαλο, ο οποίος προέρχεται μετά από μια βραδιά με αλκοόλ.

Τι να προσέξετε όταν αγοράζετε αγκινάρες
Φροντίστε να επιλέγετε αυτές που είναι φρέσκες και τις αισθάνεστε βαριές για το μέγεθός τους, χωρίς κοψίματα και μαυρίλες. Τα φύλλα τους πρέπει να είναι άθικτα, να έχουν σκούρο πράσινο χρώμα και να τρίζουν ελάχιστα όταν τα πιέζετε. Αποφύγετε τις πολύ μεγάλες και σκληρές αγκινάρες, καθώς συνήθως είναι άνοστες. Προτιμήστε να τις καταναλώσετε φρέσκες, διαφορετικά αποθηκεύστε τες σε πλαστική σακούλα μέσα στο ψυγείο για μέχρι 1 εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept