Ραπανάκι: Ο βολβός για την όρεξη και… όχι μόνο

Αν και συνήθως έχει διακοσμητικό ρόλο στις σαλάτες, ωφελεί σημαντικά την υγεία μας

191

Το ραπανάκι με την πιπεράτη γεύση κατέχει ξεχωριστή θέση στις σαλάτες και στην καρδιά όσων αγαπούν τα λαχανικά.  Ρίζα που ανήκει στην οικογένεια Brassica και ξαδελφάκι του λάχανου, το ραπανάκι φύεται σε ποικιλίες που έχει διάφορα σχήματα, μεγέθη και χρώματα.

Οι περισσότεροι προσθέτουμε το ραπανάκι στη σαλάτα για ομορφιά και χρώμα αγνοώντας τα πολλαπλά οφέλη που έχει για την υγεία μας ο τραγανός αυτός βολβός. Έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες που τρώνε κόκκινα λαχανικά μειώνουν τις πιθανότητες καρδιακού επεισοδίου κατά 50%.

Το ραπανάκι με τη χαρακτηριστική γεύση του έχει πολύτιμες ιδιότητές του και προσφέρει σημαντικά στην διατήρηση της καλής υγείας μας, καθώς:

    • Πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή σεληνίου και βιταμίνης C.
    • Αποτελεί ένα εύγευστο και εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες σνακ, αφού προσδίδει μόλις 16 θερμίδες στα 100 γραμμάρια.
    • Περιέχει λουτεΐνη η οποία ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών και έχει αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση.
    • Περιέχει βιταμίνη  Κ, Νιασίνη (Β3), B6, χολίνη, φολικό οξύ, ασβέστιο, νάτριο, κάλιο, φώσφορο, σελήνιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες.
    • Η βιταμίνη Α που επίσης περιέχει το ραπανάκι συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και βοηθά το σώμα να διατηρήσει τους ιστούς και τις μεμβράνες των αρθρώσεων σε καλή κατάσταση
    • Είναι ο απόλυτος εχθρός της χοληστερόλης! Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο ραπανάκι δεσμεύουν την υπερβολική χοληστερόλη που προσλαμβάνεται από την τροφή.
    • Ο χυμός του βοηθά στην απόχρεμψη και βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου.
    • Το ραπανάκι μπορεί να ανακουφίσει από πόνους στα νεφρά ενώ παράλληλα βοηθά και στη διάλυση της πέτρας και της άμμου από τα νεφρά. Έχει διαπιστωθεί  ότι το ραπανάκι έχει διουρητικές ιδιότητες με αποτέλεσμα η κατανάλωσή του να βοηθά σε περιπτώσεις οιδημάτων.

Είναι προτιμότερο να το καταναλώνουμε ωμό γιατί η θερμοκρασία αλλοιώνει τις ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει.  Ωστόσο τρώγεται και μαγειρεμένο στον ατμό, ψητό και τουρσί. Σημειώνεται ότι αν υποφέρετε από πεπτικό έλκος, γαστρίτιδα, εντεροκολίτιδα και καρδιαγγειακές παθήσεις, πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας πριν το καταναλώσετε.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept