Ναι καλά ακούσατε: Το κόκκινο κρασί λειτουργεί σαν ασπίδα για την ακοή σας!

136

 

Τα οφέλη για την υγεία του κόκκινου κρασιού το κατέστησαν ένα από τα πιο δημοφιλή αλκοολούχα ποτά τα τελευταία χρόνια. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, μερικά είδη καρκίνου , πρόληψη της άνοιας , την καταπολέμηση της διαδικασίας γήρανσης και τον έλεγχο της υπέρτασης, ενώ τις καλλυντικές του ιδιότητες τις έχουν εκμεταλλευτεί μεγάλοι καλλυντικοί οίκοι. Μια ημερήσια δόση μέτριας ποσότητας κόκκινου κρασιού μπορεί πραγματικά να κάνει θαύματα για το σώμα μας.

Το κόκκινο κρασί έχει όλες αυτές τις θετικές επιδράσεις στην υγεία, οι οποίες οφείλονται κυρίως στη ρεσβερατρόλη που περιέχει.

Η ένωση αυτή, τείνει να συγκεντρώνεται κυρίως στον φλοιό και στους σπόρους των σταφυλιών αλλά και των μούρων. Τα συγκεκριμένα τμήματα του σταφυλιού υφίστανται ζύμωση κατά την παρασκευή του κρασιού, εξ ου και η ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση ρεσβερατρόλης. Ενδεικτικά, μια ποσότητα 150ml κόκκινου κρασιού περιέχει μεταξύ 0,30 και 1,07mg ρεσβερατόλης.

Η συγκεκριμένη ένωση λειτουργεί θεραπευτικά και στα προβλήματα ακοής. Ερευνητές από το νοσοκομείο Χένρι Φορντ, έκαναν πειράματα σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι όταν τους χορηγούνταν ρεσβερατρόλη πριν εκτεθούν σε έναν δυνατό και παρατεταμένο θόρυβο, υπέφεραν λιγότερο, ενώ οι ενδείξεις για απώλεια ακοής ήταν μειωμένες.

Οι ερευνητές ανέφεραν πως: «Η ρεσβερατρόλη, είναι μια ισχυρή χημική ουσία, που φαίνεται να προστατεύει από τις φλεγμονές που σχετίζονται με την απώλεια ακοής, τη γνωστική λειτουργία και τη γήρανση».

Εκτός από το κρασί και τα σταφύλια, η ρεσβερατρόλη χρησιμοποιείται και σε συμπληρώματα διατροφής. Πέρα από την βελτίωση της ακοής, έχει συνδεθεί με την μείωση της χοληστερόλης, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, την προστασία της εγκεφαλικής λειτουργίας, την πρόληψη επιπλοκών του διαβήτη αλλά και την καταπολέμηση του πόνου στις αρθρώσεις.

Φαίνεται επίσης πως έχει την ικανότητα να επιβραδύνει τη συσσώρευση βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, μιας πρωτεΐνης που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη Αλτσχάιμερ.

Επειδή τo κρασί περιέχει αλκοόλ, η κατανάλωσή του θα πρέπει να γίνεται με μέτρο

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept