Η συνταγή της ημέρας: Τάρτα λαχανικών με σπανάκι

182

Μία υγιεινή και νόστιμη συνταγή για να φτιάξετε τάρτα λαχανικών με βάση το σπανάκι. Μπορείτε βέβαια να προσθέσετε επιπλέον και άλλα λαχανικά της αρεσκείας σας, όπως ψιλοκομμένο καρότο,κολοκύθι, μαϊντανό, πράσα, δυόσμο ή και λίγη φρέσκια ντομάτα.

Υλικά για τη ζύμη: 
330 γρ. αλεύρι
230 γρ. βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κύβους
40 γρ. νερό ανακατεμένο με ένα σφηνάκι κρασί (το αλκοόλ θα κάνει τραγανή τη ζύμη)
1 πρέζα αλάτι

Υλικά για τη γέμιση:
150 γρ. πατάτες baby
1/2 κιλό σπανάκι
150 γρ. φέτα θρυμματισμένη
1 φρέσκo κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
1/4 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 αυγά
250 γρ.κρέμα γάλακτος ή ένα κεσεδάκι γιαούρτι
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη ζύμη: Βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο, σ’ ένα πολυκοπτικό με τα μαχαίρια. Φοράμε γάντια μιας χρήσης και αρχίζουμε και χτυπάμε το βούτυρο με το αλεύρι, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα. Έπειτα ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι. Έπειτα κάνουμε το ζυμάρι σε σχήμα δίσκου, το τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Μόλις είναι έτοιμο, παίρνουμε δυο λαδόκολλες, τις αλευρώνουμε και αρχίζουμε ν’ ανοίγουμε τη ζύμη ανάμεσα σε αυτές μ’ έναν πλάστη. Αν δούμε ότι κολλάει το ζυμάρι ρίχνουμε ακόμα λίγο αλεύρι. Αλευροβουτυρωνουμε μια ταρτιέρα στρογγυλή διαμέτρου 28 εκ. με αποσπώμενη βάση ή ένα στρογγυλό ταψάκι και τοποθετούμε τη ζύμη από πάνω. Πατάμε καλά ώστε να κολλήσει η ζύμη στο σκεύος και τρυπάμε όλη την επιφάνεια της ζύμης με ένα πιρούνι.

Στο μεταξύ έχουμε φτιάξει τη γέμιση ως εξής: Εκτέλεση για τη γέμιση: Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό σε μια βαθιά κατσαρόλα με τη φλούδα τους. Τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, δεν θέλουμε να σπάνε. Μόλις ετοιμαστούν, σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν καλά. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σπανάκι μέχρι να μαραθεί. Σουρώνουμε σ’ ένα σουρωτήρι και πιέζουμε με τα χέρια για να φύγουν όλα τα υγρά.

Σε ένα βαθύ μπολ κόβουμε τις πατάτες σε κάθετες λεπτές φέτες πάχους 1εκ. και έπειτα ρίχνουμε το σπανάκι, τη φέτα, τον άνηθο, το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα υπόλοιπα λαχανικά της αρεσκείας σας.  Στη γέμιση προσθέτουμε τέλος και τα αυγά αφού προηγουμένως τα έχουμε χτυπήσει σε ένα μεγάλο μπολ με την κρέμα ή το γιαούρτι και έχουμε προσθέσει ελάχιστο αλάτι και πιπέρι.

Αδειάζουμε τη γέμιση στο ταψάκι πάνω από τη ζύμη και τοποθετούμε σε προθερμασμένο  φούρνο στους 140 βαθμούς.  Ψήνουμε για  περίπου 1 ώρα μέχρι να χρυσαφίσει η τάρτα. Αφήνουμε να κρυώσει 20 λεπτά, κόβουμε και σερβίρουμε.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept