Τι σχέση έχει το κρέας ή το ψάρι με την υπέρταση;

118

Νέα μελέτη μας εφιστά την προσοχή όταν μαγειρεύουμε καθώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, η τακτική κατανάλωση καλοψημένου (well done) κρέατος ή ψαριού θα μπορούσε να συνδέεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση. Η εν λόγω μελέτη έγινε με επικεφαλής τον Gang Liu, Ph.D., από το Τμήμα Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στη Βοστόνη και παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης.

Οι ερευνητές καταδεικνύουν πως ο τρόπος που μαγειρεύουμε την πρωτεΐνη μπορεί να επηρεάζει τις πιθανότητες για υπέρταση.

Είναι γνωστό πως η ανθυγιεινή διατροφή συνδέεται άμεσα με την αρτηριακή πίεση. Η νέα μελέτη, ωστόσο, εντοπίζει πως ίσως δεν είναι μόνο το είδος της τροφής που τρώμε που επηρεάζει την πίεσή μας αλλά και ο τρόπος που προετοιμάζουμε το φαγητό μας. Προηγούμενες μελέτες έχουν καταγράψει τις πολλές πιθανές «παρενέργειες» από την κατανάλωση κρέατος μαγειρεμένου σε υψηλή θερμοκρασία. Μία από αυτές, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Medical News Today, για παράδειγμα, συσχετίζει την υψηλή κατανάλωση ψητού στο φούρνο ή στα κάρβουνα ή καπνιστού κρέατος με κατά 23% αυξημένο κίνδυνο θανάτου για γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού.

Υψηλές θερμοκρασίες και κίνδυνος για καρδιοπάθεια
Στην πρόσφατη αυτή μελέτη, ο Liu και οι συνεργάτες του προσπάθησαν να προσδιορίσουν αν η θερμοκρασία μαγειρέματος ή το πόσο καλά ήταν ψημένο το κρέας ή το ψάρι –δηλαδή αν ήταν ψημένο μέχρι μέσα ή αν είχε λίγο αίμα- μπορεί να επηρεάζει την αρτηριακή πίεση.

Για να καταλήξουν στα ευρήματα, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 32.925 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη Nurses’ Health Study, από 53.852 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη Nurses’ Health Study II και από 17.104 άντρες που είχαν πάρει μέρος στη μελέτη Health Professionals Follow-Up Study. Σε κάθε μία από τις μελέτες, οι πληροφορίες που συνέλλεξαν οι ερευνητές αφορούσαν το πόσο κρέας και ψάρι κατανάλωσαν κάθε μήνα, καθώς και πόσο καλά ήταν ψημένες οι τροφές.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept