Αρωματικό πασχαλινό τσουρέκι με μαχλέπι και μαστίχα

71

Παραδοσιακά, το τσουρέκι φτιάχνεται το Πάσχα και οι τρεις πλεξούδες του συμβολίζουν την Αγία Τριάδα, ωστόσο, είναι ένα αρκετά δημοφιλές γλύκισμα όλο το χρόνο, ως μέρος του πρωινού, σνακ ή ως συνοδευτικό με τον καφέ ή το τσάι.

Παραθέτουμε μία παραδοσιακή συνταγή για να φτιάξετε ένα αρωματικό τσουρέκι με μαχλέπι και μαστίχα φέτος το Πάσχα. Κλειδί της επιτυχίας στη συνταγή είναι  να φουσκώσει καλά η ζύμη, που σημαίνει ότι πρέπει τα υλικά να είναι σε σωστές θερμοκρασίες. Βεβαιωθείτε ότι τα υλικά σας είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν αρχίσετε να φτιάχνετε το τσουρέκι, και χλιαρά όταν αρχίσετε να ετοιμάζετε το μείγμα, διαφορετικά δεν θα φουσκώσει η ζύμη σας.

Δώστε χρόνο στη ζύμη να φουσκώσει και το τσουρέκι σας θα σας ανταμείψει με το πόσο αέρινα αφράτο θα γίνει. Σε αυτή την συνταγή, χρησιμοποιούμε αλεύρι για τσουρέκι, που δίνει ελαστικότητα στη ζύμη και διατηρεί το σχήμα της αφού ψηθεί. Αφού έχουμε φτιάξει το μείγμα μας, η ζύμη είναι ακόμα λίγο κολλώδης και το πιο συχνό λάθος που κάνουν όσοι δεν έχουν ξαναπροσπαθήσει να φτιάξουν τσουρέκι είναι ότι προσθέτουν περισσότερο αλεύρι, με αποτέλεσμα το τσουρέκι να μην γίνει αφράτο. Προσθέστε παραπάνω αλεύρι από όσο λέει η συνταγή, μόνο εάν η ζύμη σας κολλάει αρκετά, αφού την έχετε δουλέψει για 15 λεπτά. Μπορείτε να περιχύστε το πασχαλινό σας τσουρέκι με σιρόπι για να γίνει πιο ζουμερό και να διακοσμήστε με φιλέ αμυγδάλου. Το τσουρέκι θα γίνει αφράτο, μαλακό, μυρωδάτο με χρυσαφένια κρούστα και απίστευτη “κορδονάτη” υφή με γεμάτη και πλούσια γεύση, χάρη σε δύο αρωματικά που χρησιμοποιούμε σε αυτή την παραδοσιακή συνταγή, τη μαστίχα και το μαχλέπι.

Η φρεσκοτριμμένη μαστίχα, ένα αρωματικό μπαχαρικό από τη Χίο, και το αρωματικό μαχλέπι, που παράγεται από τους σπόρους της πετροκερασιάς, είναι βασικά συστατικά για αυτή την συνταγή και χαρίζουν στο τσουρέκι μας την ξεχωριστή και χαρακτηριστική γεύση του. (Μπορείτε να αγοράσετε μαχλέπι και μαστίχα στα σουπερ-μαρκετ στο τομέα των μπαχαρικών).

Υλικά

135 γρ. αγελαδινό βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
135 γρ. γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη
4 μεσαία αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
870 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
21 γρ. ξηρή μαγιά σε σκόνη
100 γρ. χλιαρό νερό
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
3 γρ. μαστίχα
4 γρ. μαχλέπι
1 αυγό και 1 κ.σ. νερό, για το γλασάρισμα
φιλέ αμυγδάλου για γαρνίρισμα
Για το σιρόπι (προαιρετικά)
For the syrup
150 γρ. ζάχαρη
150 γρ. νερό

Εκτέλεση

Προσθέστε σε ένα μπολ το χλιαρό νερό, μια πρέζα ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατέψτε. Καλύψτε καλά το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε στην άκρη για 6-7 λεπτά, μέχρι να δράσει η μαγιά και να αρχίζει να φουσκώνει και να βγάζει φυσαλίδες. Προσέξτε το νερό να είναι χλιαρό και όχι καυτό, για να μη “σκοτώσει” τη μαγιά, ούτε κρύο γιατί θα πάρει πάρα πολύ ώρα να φουσκώσει το τσουρέκι. Το νερό θα πρέπει να έχει θερμοκρασία δωματίου.

Χρησιμοποιήστε ένα γουδί ή ένα μούλτι για να χτυπήσετε τη μαστίχα και το μαχλέπι μαζί με λίγη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη κι αφήστε στην άκρη. Αυτά τα δύο αρωματικά θα δώσουν στο πασχαλινό τσουρέκι τη χαρακτηριστική του γεύση και το άρωμα. Προσοχή μη βάλετε περισσότερη μαστίχα, απ’ όση λέει η συνταγή γιατί θα πικρίσει το τσουρέκι.

Προσθέστε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα. Βάλτε σε χαμηλή φωτιά και ανακατέψτε το μείγμα, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφαιρέστε το μείγμα από τη φωτιά και ελέγξτε τη θερμοκρασία του. Το μείγμα θα πρέπει να έχει τη θερμοκρασία του δαχτύλου σας για να μή σκοτώσει τη μαγιά. Αν είναι πιο ζεστό αφήστε το λίγα λεπτά στην άκρη να κρυώσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε το μείγμα με το βούτυρο και τα αυγά και ανακατάψτε καλά με ένα σύρμα. Προσθέστε το μείγμα της μαγιάς και ανακατέψτε με ένα σύρμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Προσθέστε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, τη χτυπημένη μαστίχα και μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μείγμα βουτύρου-αυγών-μαγιάς . Χτυπήστε τα υλικά με το γάντζο του μίξερ αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι τα υλικά να αρχίσουν να ενώνονται. Στη συνέχεια χτυπήστε σε μέτρια-δυνατή ταχύτητα για περίπου 15 λεπτά, μέχρι η ζύμη να μην κολλάει τα τοιχώματα του μίξερ. Σε αυτό το σημείο η ζύμη θα πρέπει να είναι πολύ μαλακή και κολλώδης.

Προσέξτε να μην προσθέσετε περισσότερο αλεύρι από αυτό που λέει αυτή η συνταγή για τσουρέκι, καθώς η ζύμη πρέπει να είναι πολύ μαλακή και όχι σφιχτή.

Στη συνέχεια καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και βάλτε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί τουλάχιστον (περίπου 2-3 ώρες). Αν το περιβάλλον είναι κρύο, προθερμάνετε τον φούρνο στους 30C, σβήστε τον και βάλτε μέσα το μπολ.

Αφού φουσκώσει η ζύμη για το τσουρέκι, ξεφουσκώστε τη απαλά με τα χέρια σας και κόψτε σε 6 ίσες μερίδες. Θα φτιάξουμε δύο πασχαλινά τσουρέκια με τρεις πλεξούδες το κάθε ένα, οπότε θα χρειαστούμε 6 λωρίδες συνολικά. Πάρτε μια μερίδα από τη ζύμη σας και ρολλάρετέ τη λίγο με τα χέρια σας. Πιάστε τη λωρίδα από τις δύο άκρες με τα χέρια σας και τινάξτε τη πάνω κάτω για ανοίξει, σχηματίζοντας ένα χοντρό σκοινί. Αυτή η τεχνική θα βοηθήσει τα πασχαλινά τσουρέκια να αποκτήσουν τη χαρακτηριστική ινώδη υφή τους. Ανοίξτε άλλες δύο λωρίδες με τον ίδιο τρόπο και πλέξτε το τσουρέκι σε πλεξούδα. Μεταφέρετε το σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία για να φτιάξετε το δεύτερο τσουρέκι. Αφήστε τα τσουρέκια σας να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για 1 ώρα ή και περισσότερο, μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος.

Σε ένα μικρό μπολάκι προσθέστε ένα αυγό και 1 κ.σ. νερό και χτυπήστε το με ένα πιρούνι. Με ένα πινέλο αλείψτε απαλά τα τσουρέκια από πάνω, προσέχοντας να μην τα ξεφουσκώσετε, διακοσμήστε με φιλέ αμυγδάλου και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να πάρουν καστανό χρώμα και είναι φουσκωτά.

Για να γίνουν πιο ζουμερά τα τσουρέκια σας μπορείτε να τα γλασάρετε με λίγο σιρόπι. Λίγο πριν βγάλετε τα τσουρέκια από το φούρνο ετοιμάστε το σιρόπι σας. Σε ένα κατσαρολάκι προσθέστε τη ζάχαρη και το νερό, φέρτε σε βρασμό και αφήστε να βράσει για 2-3 λεπτά. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη βγάλτε το σιρόπι από τη φωτιά και περιχύστε με μια κουτάλα το σιρόπι σιγά σιγά πάνω από τα ζεστά τσουρέκια.

Αφήστε τα πασχαλινά τσουρέκια να κρυώσουν τελείως και τυλίξτε τα καλά με πλαστική μεμβράνη. Διατηρούνται τα 5-7 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Καλό Πάσχα!

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept