Σπαράγγια: Ο «φρουρός» του πεπτικού συστήματος

172

Τα σπαράγγια θεωρούνται οι «αριστοκράτες των λαχανικών». Προήλθαν από την αρχαία Αίγυπτο και αποτελούν ένα από τα πολυτιμότερα λαχανικά για το πεπτικό μας σύστημα.

Τα σπαράγγια είναι ένα εξαιρετικό λαχανικό της Άνοιξης το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα γευστικό συνοδευτικό για το κυρίως γεύμα ή τη σαλάτα σας. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως πέρα από νόστιμα τα σπαράγγια είναι εξαιρετικά και για το πεπτικό σύστημα.

Πρόκειται για μία πρεβιοτική τροφή καθώς ενισχύει το μικροβίωμα του εντέρου (τα πρεβιοτικά ουσιαστικά προάγουν τα καλά βακτήρια του εντέρου). Με αυτό τον τρόπο φαίνεται ότι συνεισφέρει στη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ η κατανάλωσή του συμβάλλει σε καλή πεπτική λειτουργία και στη διατήρηση της πέψης υπό έλεγχο.

Είναι πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά λαχανικό, διαδεδομένο περισσότερο σε πιο γκουρμέ γεύματα. Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Α και Κ ενώ έχει ελάχιστες θερμίδες (20Kcal/100gr). Ακόμη είναι πολύ καλή πηγή φυλλικού οξέος. Το φυλλικό οξύ είναι μια από τις σημαντικότερες υδατοδιαλυτές βιταμίνες, εξαιρετικά σημαντική για τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Τα σπαράγγια αποτελούν επίσης καλή πηγή βιταμίνης Α, καθώς και C. Επίσης παρέχουν ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο.

Τα σπαράγγια είναι καλύτερα να τα καταναλώνουμε από τα μέσα Απριλίου μέχρι και τα μέσα Ιουνίου.

Όταν αγοράζετε σπαράγγια επιλέξτε αυτά που δεν έχουν κηλίδες ή ξηρά σημεία, δεν έχουν μαραμένες άκρες ούτε είναι πολύ μαλακά. Επειδή είναι ευαίσθητα φροντίστε να τα καταναλώσετε αμέσως καθώς ενδέχεται να χαλάσουν γρήγορα.

Γίνονται πολύ νόστιμα στη σχάρα ή στον ατμό, ενώ συνδυάζονται ιδανικά με αυγά. Επομένως είναι η καλύτερη και πιο θρεπτική επιλογή γι’ αυτή την εποχή μια και σύντομα θα έχουμε πολλά αυγά στη διάθεσή μας από το Πασχαλινό τραπέζι!

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept