Δείτε ποιες τροφές δεν πρέπει να καταναλώνουμε ωμές!

192

Μπορεί πολλές ακατέργαστες τροφές, στην ωμή τους εκδοχή να είναι το μυστικό της μακροζωίας, αφού τα τρόφιμα όταν μαγειρεύονται, χάνουν μέρος της θρεπτικής τους αξίας, όπως συμβαίνει σε αρκετές, ασφαλείς περιπτώσεις. Ωστόσο, υπάρχουν και οι άλλες που αν δεν ψηθούν κρύβουν κινδύνους! Γιατί για κάθε άψητο ξηρό καρπό και φύτρα φασολιού στο πιάτο ενός ωμοφάγου, αντιστοιχεί μία τροφή που αν δεν καλοψηθεί πριν καταναλωθεί, η δηλητηρίαση- κι όχι μόνο- είναι πολύ κοντά… Επίσης ιδιαίτερη προσοχή θέλουν και αυτά τα τρόφιμα:

Κόκκινα Φασόλια
Τα κόκκινα φασόλια είναι γεμάτα με πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, αλλά αν δεν βραστούν καλά πριν τα φάτε, ο όλεθρος για το στομάχι σας είναι μονόδρομος. Τα άψητα κόκκινα φασόλια περιέχουν την τοξίνη φυτοαιμαγλουτινίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη γαστρεντερική δυσφορία και συμπτώματα παρόμοια με την τροφική δηλητηρίαση.

Πατάτες
Αν το τολμήσετε το φούσκωμα και οι γαστρεντερολογικές επιπλοκές είναι το λιγότερο που θα αντιμετωπίσετε Το ακόμα χειρότερο; Αν πατάτες μείνουν για πολύ καιρό σε ζεστό ή υγρό περιβάλλον, γίνονται πράσινες σε κάποια σημεία και αναπτύσσουν μια τοξίνη που ονομάζεται σολανίνη.

Κοτόπουλο


Το κοτόπουλο όχι μόνο δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνεται ωμό. Σε αντίθεση με το μοσχάρι που ορισμένοι απολαμβάνουν σχεδόν ωμό, το κοτόπουλο πρέπει να είναι πολύ καλά μαγειρεμένο. Αλλιώς, υπάρχει κίνδυνος σαλμονέλας.

Πικραμύγδαλα

Η οικογένεια του αμύγδαλου είναι μεγάλη και πολύ θρεπτική. Όχι όμως σε όλες τις εκδοχές της. Ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις έξω στη φύση είναι να δεις μια αμυγδαλιά και να πας να φας τον καρπό της. Γιατί μπορεί να είναι πικραμύγδαλο, το οποίο περιέχει υδροκυανικό οξύ και, μάλιστα, 60-70 πικραμύγδαλα είναι θανατηφόρα δόση για έναν ενήλικα.

Φύτρες Alfalfa

Είναι όσπριο, ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών και πωλείται στα βιολογικά. Πρόκειται για τον καλύτερο σπόρο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε φύτρα, μουλιάζοντάς το σε νερό εμφιαλωμένο. Μπορεί οι alfalfa να είναι πολύ υγιεινές, ωστόσο σε ωμή εκδοχή, είναι εξαιρετικά ευάλωτες στο βακτήριο E.coli, στη σαλμονέλα και τη λιστερία.

Άγρια μανιτάρια

Τα αντιοξειδωτικά, η βιταμίνη Β και το κάλιο είναι μερικοί από τους λόγους που τα άγρια μανιτάρια πρέπει να έχουν παρουσία στο πιάτο σας. Αρκεί να είναι καλά μαγειρεμένα και να τα έχεις αγοράσει από μαγαζί για να είναι ασφαλής η ποικιλία. Στην αντίθετη περίπτωση, τα ακατέργαστα μανιτάρια συγκεντρώνουν μία τοξίνη που λέγεται αγαριτίνη και σύμφωνα με διάφορες μελέτες έχει καρκινογόνο δράση.

Λουκάνικα

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA), τα λουκάνικα μπορεί να περιέχουν μολυσμένα βακτήρια Listeria, τα οποία μπορούν να εξοντωθούν μόνο με το βράσιμο ή το ψήσιμο.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept