4+1 πράγματα που δεν γνωρίζετε για την στέβια!

149

Η γλυκιά γεύση των φύλλων της στέβιας είναι γνωστή εδώ και αιώνες στους αυτόχθονες της Ν. Αμερικής που τη χρησιμοποιούν ως φυσικό γλυκαντικό.

Τα τελευταία χρόνια το φυτό στέβια και τα γλυκαντικά που προέρχονται από τα φύλλα του τράβηξαν την προσοχή εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης σε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και θερμίδες. Τα φύλλα του φυτού στέβια και τα γλυκαντικά που προέρχονται από αυτό έχουν πολλαπλάσια γλυκύτητα από τη ζάχαρη, δεν αποδίδουν ενέργεια (θερμίδες) και δεν περιέχουν υδατάνθρακες.

Η αγνή φυσική στέβια είναι ένα φυτό με έντονα πράσινα φύλα όπως η μέντα και την βρίσκουμε στην αγορά ως νωπό φυτό και ως αποξηραμένο φύλλο ή τριμμένη σκόνη σε πράσινο χρώμα.

Συνήθως βρίσκουμε την στέβια στο σουπερμάρκετ, στα φαρμακεία και στα βιολογικά μαγαζιά σε λευκή κρυσταλλική μορφή και σε λευκά δισκία. Πιο σπάνια την βρίσκουμε σε μορφή σταγόνες.

Είναι εγκεκριμένο τρόφιμο και έχει αναγνωριστεί ως απόλυτα ασφαλές και αβλαβές συστατικό από φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Πέρα από τις γλυκαντικές της ιδιότητες για τις οποίες έγινε γνωστή, τα φύλλα της στέβιας περιέχουν και άλλες χρήσιμες ουσίες, όπως για παράδειγμα μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία (χρώμιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο), βιταμίνες του συμπλέγματος Β (κυρίως νιασίνη) και φυτοθρεπτικά (π.χ. χλωροφύλλη, φυτικές στερόλες).

 

Μάλιστα, φαίνεται ότι σε αντίθεση με τη ζάχαρη δεν ευνοεί τη δημιουργία τερηδόνας και την ανάπτυξη του μύκητα Candida albicans. Ίσως ο συνδυασμός και η αλληλεπίδραση των παραπάνω συστατικών να της προσδίδουν και άλλες ωφέλιμες ιδιότητες, που όμως δεν έχουν ακόμα αποδειχτεί.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept