Διατροφικές συμβουλές για ασθενείς με ευερέθιστο έντερο

76

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, γνωστή και ως σπαστική κολίτιδα, είναι μια συχνή λειτουργική διαταραχή η οποία φαίνεται ότι αφορά ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού (περίπου το 20%).  Αν και η διατροφή δεν παίζει μεγάλο ρόλο στην αιτιοπαθογένεια του συνδρόμου, πολλοί ασθενείς πιστεύουν ότι συγκεκριμένες τροφές εντείνουν τα συμπτώματα.

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου ;
Ο οργανισμός μας μας δίνει σημάδια στην περίπτωση του ευερέθιστου εντέρου. Επειδή όμως αυτά τα σημάδια είναι πολύ συνηθισμένα και κοινά σε διάφορες περιπτώσεις, πολύ συχνά δεν δίνουμε την απαιτούμενη προσοχή, με αποτέλεσμα να αγνοούμε την πάθησή μας !

Τα συμπτώματα αυτά είναι τα ακόλουθα :

το πρήξιμο
το φούσκωμα
η δυσκολία στην πέψη
η διάρροια
η δυσκοιλιότητα
ο δυνατός πόνος στην κοιλιά
οι διαταραχές του ύπνου
η εφίδρωση
η ημικρανία
η ταχυκαρδία
η αδικαιολόγητη κόπωση
η εξάντληση

Είναι γεγονός ότι μια κατάλληλη διατροφή μπορεί να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων.

Η εφαρμογή των ακόλουθων διατροφικών συμβουλών μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα βοηθητική:

Προσπαθήστε να κάνετε πολλά μικρά και συχνά γεύματα. Επιλέξτε το περιβάλλον στο οποίο κάνετε το γεύμα σας να είναι ήσυχο και να σας ηρεμεί.
Κάντε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Αν η διατροφή σας μέχρι σήμερα δεν ήταν πλούσια σε φυτικές ίνες, αυξήστε την πρόσληψή τους σταδιακά.
Αποφύγετε τις λιπαρές τροφές. Μια δίαιτα φτωχή σε λίπος θα μειώσει τις συσπάσεις του εντέρου που παρατηρούνται μετά την κατανάλωση της τροφής.
Περιορίστε την κατανάλωση ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη και αλκοόλ και παράλληλα αποφύγετε τρόφιμα που περιέχουν σορβιτόλη (γλυκαντική ουσία), καθώς όλα αυτά εντείνουν τα συμπτώματα.
Αποκλείστε τρόφιμα που παράγουν αέρια (μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, μπιζέλια, κρεμμύδι, πιπεριές).
Αν έχετε γαστρεντερικές διαταραχές μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων πιθανόν να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, γι’ αυτό προτιμήστε γιαούρτι και τυρί που έχουν λιγότερη λακτόζη αντί του γάλακτος.
Αν έχετε ευαισθησία, προσπαθήστε να αποφύγετε τις καυτερές και πικάντικες τροφές.

Τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο της κολίτιδας. Αν τα πικάντικα τρόφιμα επιδεινώνουν τα συμπτώματά σας, αποφύγετε πιάτα, όπως το πικάντικο κάρυ, τα μεξικάνικα πιάτα, τη σάλτσα και την καυτερή πιπεριά. Τα καρυκεύματα τροφών όπως ο κουρκουμάς, θα μπορούσαν να προσφέρουν αντιφλεγμονώδη οφέλη. Η καφεΐνη και το αλκοόλ θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τον πόνο που σχετίζεται με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και κολίτιδα. Σε αντίθετη περίπτωση, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept