Κεράσια: Τα άγνωστα οφέλη για την υγεία μας!

428

Τα κεράσια, που ευδοκιμούν στη χώρα μας από το Μαΐο, έχουν πολλά οφέλη στην υγεία μας και αποτελούν ασπίδα του ανοσιοποιητικού μας συστήματος.

Αυτό το μικρό, ζουμερό και γλυκό φρούτο προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας και αξίζει μια θέση στο πιάτο μας.

Τα κεράσια δεν είναι μόνο θρεπτικά, αλλά ανήκουν στα φρούτα που προστατεύουν συνολικά την υγεία.

Ένα φλιτζάνι ή περίπου 21 κεράσια δίνουν λιγότερες από 100 θερμίδες, ενώ καλύπτουν το 15% των καθημερινών σας αναγκών σε βιταμίνη C.

Είναι από τα πιο ισχυρά, φυσικά αντιφλεγμονώδη και διαθέτει ποικιλία θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Το κόκκινο χρώμα του κερασιού, οφείλεται στη χρωστική ουσία ανθοκυάνη, ένα διατροφικό αντιοξειδωτικό που παίζει προληπτικό και θεραπευτικό ρόλο σε πλήθος ασθενειών.

Επίσης, το φρούτο αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, η οποία οφείλεται στην παρουσία των φυτοχημικών και τη βήτα καροτίνη. Τα κεράσια είναι πλούσια επίσης σε βιταμίνες του Β συμπλέγματος (Β1, Β2, Β3), φυλλικό οξύ και βιταμίνη C, ενώ περιέχουν μικρές ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου, χαλκού και πρωτεϊνών.

Ας δούμε μερικά από τα οφέλη που έχουν τα κεράσια στην υγεία μας.

Κεράσια και διαβήτης
Τα κεράσια έχουν σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και πιο συγκεκριμένα λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού τους δείκτη θεωρούνται ως ασπίδα κατά του διαβήτη καθώς μπορούν να σταθεροποιήσουν τα επίπεδα του σακχάρου μας στο αίμα.

Κεράσια και άσκηση
Για όσους έχουν μυϊκούς πόνους μετά την άσκηση η κατανάλωση κερασιών μπορεί να τους βοηθήσει. Ειδικά στην υψηλής έντασης άσκηση όπου εκεί προστατεύουν από την κυτταρική φθορά και βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που πάρα πολλοί επαγγελματίες αθλητές υψηλού επιπέδου πίνουν αρκετά συχνά χυμό από κεράσια.

Κεράσια και ύπνος
Μελέτη σε άνδρες και γυναίκες που είχαν πρόβλημα με τον ύπνο τους συμπέρανε ότι η κατανάλωση χυμού κερασιών λίγες ώρες πριν τον ύπνο αλλά και το πρωί αύξησε τη διάρκεια του ύπνου τους κατά μιάμιση ώρα περίπου σε σύγκριση με κάποιο εικονικό φάρμακο.

Κεράσια και αρθρίτιδα
Η κατανάλωση κερασιών για όσους πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα είναι πολύ ωφέλιμη. Όπως υποδεικνύουν πάρα πολλές μελέτες ο χυμός από κεράσι αλλά και η κατανάλωση κερασιών μπορεί να συμβάλλει θετικά σε όσους πάσχουν από πόνους λόγω αρθρίτιδας

Κεράσια και ουρική αρθρίτιδα
Μελέτη έδειξε ότι όσοι πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα είδαν μέχρι και 35% βελτίωση στα συμπτώματα τους σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν κεράσια ακόμα μέσα στις δύο πρώτες ημέρες κατανάλωση κερασιών

Κεράσια και χοληστερόλη
Η συστηματική κατανάλωση χυμού κερασιών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης μας συμπεριλαμβανομένου και της κακής χοληστερόλης LDL. Εάν καταφέρουμε να μειώσουμε την ολική χοληστερόλη μας κατά 1% ταυτόχρονα μειώνουμε και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και 2%

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept