Τι είναι οι βιταμίνες; Σε ποιες τροφές υπάρχει η κάθε βασική βιταμίνη;

189

Τα οφέλη για την υγεία που μπορεί να πάρει κανείς από τις βιταμίνες περιλαμβάνουν κυρίως την ικανότητά τους για την πρόληψη και θεραπεία διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών παθήσεων, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, οφθαλμικές διαταραχές, και διαταραχές του δέρματος.

Οι περισσότερες βιταμίνες διευκολύνουν επίσης πολλούς από τους μηχανισμούς του σώματος για να εκτελέσει λειτουργίες που δεν εκτελούνται με οποιαδήποτε άλλα θρεπτικά συστατικά.

Οι βιταμίνες μπορούν να καταναλωθούν με ποικίλους τρόπους. Οι περισσότερες κοινές βιταμίνες αποκτώνται μέσω των τροφίμων που τρώμε, αλλά ανάλογα με τις πολιτιστικές παραδόσεις σας ή την κουζίνα που προτιμάτε, είναι δυνατόν να είναι χαμηλή η φυσική πρόσληψη κάποιας βιταμίνης.
Δείτε ποια είναι η καλύτερη τροφή για την κάθε βιταμίνη ή και μέταλλο που χρειάζεστε.

Βιταμίνη Α
Συκώτι, σολωμός, τόνος, γλυκοπατάτες, φέτα, κατσικίσιο τυρί, τυρί τσένταρ, βραστό αυγό, χαβιάρι

Βιταμίνη Β-6
Στήθος γαλοπούλας, βοδινό, φιστίκια, τόνος, αβοκάντο, στήθος κοτόπουλου, ηλιόσπορος, σουσάμι.

Βιταμίνη Β-12
Συκώτι βοδινού (και γενικά στα περισσότερα ζωικά προϊόντα), σαρδέλες, τόνος, τυρί κότατζ, αρνί, γάλα, αυγά, σολωμός

Βιταμίνη C
Πορτοκάλια, κόκκινες πιπεριές (μεγάλες), ακτινίδιο, μπρόκολο, πεπόνι, φράουλες, λαχανάκια Βρυξελλών, γκρέιπφρουτ.

Ασβέστιο
Γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Βιταμίνη D
Σαρδέλες, σολωμός, τόνος, γάλα, χαβιάρι, αυγά, μανιτάρια.

Βιταμίνη Ε
Αμύγδαλα, σπανάκι, γλυκοπατάτες, αβοκάντο, ηλιόσπορος, φοινικέλαιο, ελαιόλαδο.

Φολικό οξύ
Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σπαράγγια, μπρόκολο, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, φράουλες, φακές, φασόλια, αρακάς, αβοκάντο, ηλιόσπορος, φιστίκια, αμύγδαλα.

Σίδηρος
Υπάρχουν δύο μορφές διαιτητικού σιδήρου: ο αιμικός σίδηρος (που βρίσκεται στα ζωικά τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά) και ο μη-αιμικός σίδηρος (που βρίσκεται στις φυτικές πηγές, όπως φακές και φασόλια). Το συκώτι κοτόπουλου έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα αιμικού σιδήρου.

Βιταμίνη Κ
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι κλπ), φρέσκα κρεμμύδια, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, γαλακτοκομικά, δαμάσκηνα, αγγούρια, βασιλικός.

Λυκοπένιο
Γκουάβα, καρπούζι, ντομάτες, παπάγια, γκρέιπφρουτ, πιπεριές (ιδιαίτερα οι κόκκινες μεγάλες), σπαράγγια, κόκκινο λάχανο, μάνγκο, καρότα.

Μαγνήσιο
Σπανάκι, πασατέμπο, γιαούρτι, κεφίρ, αμύγδαλα, αβοκάντο, σύκα, μαύρη σοκολάτα, μπανάνες.

Νιασίνη
Φιστίκια και φυστικοβούτυρο. Επίσης συκώτι βοοειδούς ή κοτόπουλου.

Ω-3 λιπαρά οξέα
Υπάρχουν δύο κατηγορίες των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων: Το άλφα-λινολενικό οξύ βρίσκεται σε φυτικές πηγές όπως το φυτικό έλαιο, τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, ενώ το εικοσαπενταενοϊκό οξύ και το δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (η δεύτερη κατηγορία) βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια.

Κάλιο
Αβοκάντο, σπανάκι, γλυκοπατάτες, σολωμός, αποξηραμένα βερίκοκα, ρόδι, νερό καρύδας, μπανάνες.

Ψευδάργυρος
Μοσχάρι, ηλιόσπορος, βοδινό, σκόνη κακάο, κεφίρ, γιαούρτι, μανιτάρια, σπανάκι, κοτόπουλο.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept