Νιώθετε ατονία; Κούραση; Αλλάξτε τη διατροφή σας

326

 

Αν νιώθετε ατονία και κούραση και αυτό δεν οφείλεται σε  κάποιο πρόβλημα υγείας, τότε μάλλον ο λόγος είναι η  κακή διατροφή. Και αυτό είναι στο χέρι σας να το διορθώσετε. Υπάρχουν τροφές που θα σας δώσουν την ενέργεια που έχετε χάσει και θα ξαναβρείτε τη φόρμα σας.

Το μέλι είναι η πιο θρεπτική τροφή και σημαντικός παραγωγός ενέργειας. Μάς βοηθά να νικήσουμε την κούραση χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα.

Η βρώμη χαρίζει ενέργεια στον οργανισμό λόγω των σύνθετων υδατανθράκων αργής πέψης και απορρόφησης που περιέχει. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού αλλά και στην καλή νευρομυϊκή λειτουργία λόγω των βιταμινών συμπλέγματος Β που περιέχει.

Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο, φυτικές ίνες και υδατάνθρακες, γι’ αυτό αποτελούν ιδανικό σνακ για αύξηση της ενέργειας. Έρευνα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των Η.Π.Α., διαπίστωσε ότι οι μπανάνες ήταν εξίσου τονωτικές με τα ενεργειακά ποτά για τους ποδηλάτες.

Τα αμύγδαλα αποτελούν εξαιρετική πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών, φυτικών ινών και καλών λιπαρών. Περιέχουν επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βοηθούν τον οργανισμό να μετατρέψει τις τροφές σε ενέργεια και είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο συμβάλλει στην καλή μυϊκή λειτουργία.

Η κόπωση και η αδυναμία συγκέντρωσης μπορεί να οφείλονται σε ανεπάρκεια σιδήρου. Το μέταλλο αυτό είναι σημαντικό για την παραγωγή ενέργειας, την ανοσολογική λειτουργία και την παροχή οξυγόνου στους μυς. Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από έλλειψη σιδήρου είναι οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, οι εγκυμονούσες και όσοι ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή. Το σπανάκι βοηθά στην αύξηση της πρόσληψης σιδήρου και κατ΄ επέκταση στην αντιμετώπιση της ατονίας.

Ο καφές περιέχει καφεΐνη που ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου, αυξάνοντας τα ποσοστά σημαντικών ουσιών στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Έτσι, μας βοηθά να ξυπνάμε, να συντονίζουμε αποτελεσματικά τις κινήσεις μας και να μην κουραζόμαστε. Η κατανάλωση 75mg καφεΐνης συνδέεται με αυξημένη προσοχή και εγρήγορση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων. Αυτή η ποσότητα ισοδυναμεί με έναν κρύο στιγμιαίο καφέ που μας δίνει περίπου 160mg καφεΐνης ή έναν ζεστό που δίνει γύρω στα 110mg.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept