Σούπερ μάρκετ ελεύθερα γλουτένης στην Ολλανδία – ιδανικά για κοιλιοκάκη !

133

περιοδος
Η καθημερινότητα για ασθενείς με κοιλιοκάκη είναι ιδιαίτερα οδυνηρή. Και στην Ελλάδα ακόμη χειρότερη, διότι ελάχιστα είναι τα τρόφιμα μπορούν να καταναλώσουν.
Η κοιλιοκάκη είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα στο οποίο η κατανάλωση δημητριακών (σιταριού, κριθαριού, σίκαλης και βρώμης) προκαλεί βλάβη στην εσωτερική επιφάνεια του λεπτού εντέρου (εντερικού βλεννογόνου). Δε γνωρίζουμε πολλά για το πως συμβαίνει αυτό όμως στην περίπτωση των ασθενών με κοιλιοκάκη βλάπτεται  το εντερικό βλεννογόνο.
Για την κατάσταση αυτή ενοχοποιείται η γλουτένη, η οποία συνίσταται από ένα μείγμα συγκεκριμένων πρωτεϊνών που ονομάζονται γλιαδίνες. Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες επιστημονικές ενδείξεις συνηγορούν στο ότι οι πρωτεΐνες της γλουτένης στα άτομα με κοιλιοκάκη ασκούν την τοξική τους δράση ενεργοποιώντας ανοσολογικούς μηχανισμούς, που έχουν ως τελικό αποτέλεσμα τη βλάβη (ατροφία) του βλεννογόνου λεπτού εντέρου.
Υπάρχουν στιγμές που ακόμη κι οι γονείς τα χάνουν γιατί δεν ξέρουν τι να δώσουν στα παιδιά τους. Οι ασθενείς με γλουτένη έχουν θέμα με το λεπτό έντερο και η γλουτένη τους προκαλεί: διάρροιες, κοιλόπονο, δυσκοιλιότητα, κατάθλιψη. Πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα.
Στο Άμστερνταμ, σύμφωνα με τον Agrocosmos.com υπάρχει το κατάστημα που απεικονίζεται Albert Hejin κι είναι το μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ ελεύθερο γλουτένης. Τα προϊόντα έχουν ειδικό σήμα που είναι χωρίς γλουτένη.
Στην πόλη του Apeldoorn στις Κάτω Χώρες υπάρχει το μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ για ασθενείς που έχουν πρόβλημα με την κατανάλωση γλουτένης. Ο ιδιοκτήτης του λέγεται Emile Boulan κι είχε παλιότερα κατάστημα με βιολογικά προϊόντα.
Το συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ έχει 1.500 προϊόντα στα ράφια του. Έχει κάθε μέρα φρέσκο ψωμί χωρίς γλουτένη. Υπάρχουν κι άλλα καταστήματα στην Ολλανδία για ασθενείς που έχουν θέμα με τη γλουτένη αλλά αυτό είναι το μεγαλύτερο.
Έρχονται για να δοκιμάσουν και να πάρουν τα προϊόντα απ΄ όλη την Ολλανδία .  Από τους 160.000 ανθρώπους στην Ολλανδία που πάσχουν από το νόσημα, μόλις 25.000 το γνωρίζουν.
 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept