Το άφταστο γλύκισμα των γιορτών! Φτιάξτε τα διάσημα μπισκότα λεμπκούχεν!

842

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις γιορτές…Άρχισαν οι προετοιμασίες! Τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα μπισκότα lebkuchen είναι χαρακτηριστικά των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και από τη Γερμανία που είναι και η πατρίδα τους, έφτασαν στη χώρα μας και αγαπήθηκαν.

Όλα ξεκίνησαν από ένα πολύ παλιό, χριστιανικό έθιμο θέλει τα γλυκά μπισκότα και κέικ να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πιο γλυκιάς γιορτής του χρόνο.

Από το 1820  στη Γερμανία, η ονομασία «Aachener Printen» ορίζει έναν ορισμένο τύπο μπισκότου με τζίντζερ που προσφερόταν όχι μόνο στις εορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα αλλά και σε γάμους και βαπτίσεις.Στη Νυρεμβέργη, επίσης, η οποία φημίζεται για τα lebkuchen, οι αρτοποιοί διαφοροποίησαν τις συνταγές για να φτιάξουν μια πιο λεπτή ζύμη.

Έψηναν γλυκά μπισκότα ή μπισκότα με μπαχαρικά, πάνω σε λεπτές γκοφρέτες, χρησιμοποιώντας υλικά που έβρισκαν δίπλα στην πόρτα τους. Το γεγονός ότι το μέλι και τα μπαχαρικά αφθονούσαν συνέτεινε στην παρασκευή ενός νέου μπισκότου και στη δημιουργία ενός εντελώς νέου επαγγέλματος: αυτό του ζαχαροπλάστη τζίντζερμπρεντ. Οι ζαχαροπλάστες άφηναν να ωριμάσουν επί χρόνια τόνοι αλευριού, μελιού και μαγιάς μέχρι η ζύμη να μπορεί να μετατραπεί σε τζίντζερμπρεντ. Ωστόσο η παλιά τέχνη εξαφανίστηκε όταν μπισκότα με τζίντζερ βιομηχανικά παρασκευασμένα κατέκλυσαν την αγορά.

Τα μπισκότα με τζίντζερ μερικές φορές ονομάζονται «γλυκά πιπεριού», καθώς εκτός από πολλά μπαχάρια, περιέχουν και πιπέρι.

Πέρα από το μέλι ως γλυκαντικό περιέχουν  και τα μπαχαρικά της Ανατολής όπως η κανέλα, το γαρύφαλλο, το γλυκάνισο, τον κόλιανδρο, η πιπερόριζα και το μοσχοκάρυδο.

‘Αλλο χαρακτηριστικό είναι ότι το μπισκότο ψήνεται χωρίς μαγιά. Αντί αυτής χρησιμοποιείται ανθρακική αμμωνία που δίνει μια πικρή γεύση στη ζύμη.

Σήμερα υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε μπισκότα με τζίντζερ, με ή χωρίς γκοφρέτα, μόνο με μέλι ή με καρύδια, με καρύδια, φουντούκια ή αμύγδαλα, με ή χωρίς επικάλυψη ζάχαρης. Τ

Το πιο φημισμένο είδος είναι το τζίντζερμπρεντ Elisen: περιέχει μόνο καρύδια, αβγά, μέλι και μπαχαρικά, ενώ σίγουρα το «Elisenlebkuchen» δεν περιέχει αλεύρι.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept