Γιατί οι περισσότερες δίαιτες είναι καταδικασμένες να αποτύχουν;

221

Μυαλό και σώμα παλεύουν στην προσπάθειά μας να αδυνατίσουμε.Κάθε φορά που το βάρος μας αλλάζει υπερβολικά, ο εγκέφαλος επεμβαίνει, σε αυτό που θεωρεί σωστό βάρος.
Η διαφωνία μυαλού και σώματος, εστιιάζεται σε αυτό που ονομάζεται “όριο ρύθμισης σωματικού βάρους” (ομοιοστασία ανθρώπινου σώματος).

Το σωματικό βάρος ορίζεται από τον εγκέφαλο.

Ο καθένας μας έχει ένα συγκεκριμένο επίπεδο λίπους στο σώμα, με το οποίο αισθάνεται καλά. Ο εγκέφαλος θα υπερασπιστεί αυτό το επίπεδο, όπως υπερασπίζεται τη θερμοκρασία του σώματος.

Η διαδικασία μοιάζει με θερμοστάτη.Όπως στο σπίτι ο θερμοστάτης κρατά τη θερμοκρασία σταθερή, έτσι και το μυαλό έχει τον δικό του θερμοστάτη: τον υποθάλαμο. Ο υποθάλαμος, εκτός από τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, ενεργοποιεί αντιδράσεις, με τις οποίες ο εγκέφαλος μετρά τα επίπεδα του σωματικού λίπους, χρησιμοποιώντας τη λεπτίνη, μια ορμόνη που βρίσκεται στο αίμα, σε αναλογία με την ποσότητα λίπους που έχουμε στο σώμα μας.

Υψηλότερα επίπεδα λεπτίνης στο αίμα, δηλώνουν την ύπαρξη περισσότερου λίπους στο σώμα. Σε ό,τι αφορά την λεπτίνη, η ορμόνη αυτή μειώνει την πείνα.

Συμπερασματικά, πρέπει να τρώμε έτσι, ώστε ο εγκέφαλος να νιώσει πιο άνετα στο πιο χαμηλό βάρος που επιδιώκουμε να φτάσουμε.

Με δύο λόγια να μειώσουμε   το “όριο ρύθμισης του βάρους” μας, σε σημείο που το κορμί να αισθάνεται άνετα, “κουβαλώντας” λιγότερο λίπος.

Έρευνες  έδειξαν ότι το κλειδί βρίσκεται σε μια δίαιτα απλών, μη επεξεργασμένων τροφίμων με λίγες  θερμίδες. Σε συνδυασμό με σωματική δραστηριότητα, αρκετό ύπνο, καλύτερη διαχείριση του άγχους και όχι υπερβολικές απαιτήσεις από το σώμα μας, μπορούμε να πετύχουμε ώστε η ζυγαριά να γράφει το νούμερο των κιλών που θέλουμε.

Πηγή: iatrikanea.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept