Η σωστή διατροφή προστατεύει απ΄ το διαβήτη

129

Μήνας συνειδητοποίησης κάθε χρόνο ο Νοέμβριος, λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Διαβήτη. Η νόσος αφορά περίπου 100 εκατομμύρια Αμερικανούς και πάνω από 1 εκατομμύριο Έλληνες.
Με την ευκαιρία παρουσιάστηκε στο FireFox το νέο βιβλίο του Δρ. Χόρχε Ροντρίγκεζ με τίτλο: «Η λύση διαβήτης» στο οποίο επισημαίνεται πως πάνω από 200.000 άνθρωποι πεθαίνουν άσκοπα στις ΗΠΑ κάθε χρόνο από επιπλοκές του διαβήτη τύπου 2.
Διαβήτης, σημειώνει ο συγγραφέας, σημαίνει ότι το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει όσους υδατάνθρακες καταναλώνει. Αντί να χρησιμοποιηθούν στη ζωτική ενέργεια των οργάνων, αυτά τα σάκχαρα μένουν γύρω από το αίμα προκαλώντας ζημιά σε πολλά όργανα: μάτια, νεύρα, νεφρά, καρδιά κ.ά.
Πάνω από το 90% είναι διαβητικοί τύπου 2. Καθώς σημαντική αιτία για το διαβήτη τύπου 2 είναι το υπερβολικό βάρος κι ο διαβήτης αυξάνεται, ανάλογα με την αύξηση του ποσοστού των παχύσαρκων Αμερικανών.
Μολονότι ο διαβήτης είναι πιο κοινή νόσος σε Ισπανόφωνους και Αφροαμερικανούς, αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους υπόλοιπους. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί η ασθένεια τόσο καλύτερη είναι η θεραπεία και μικρότερες οι βλάβες των οργάνων.
Σύμφωνα με το συγγραφέα, για τη θεραπεία του διαβήτη δεν χρειάζεται ν΄ αποφεύγονται οι υδατάνθρακες αλλά οι πάσχοντες να γνωρίζουν πότε χρειάζονται ενέργεια, πότε και πως πρέπει να τροφοδοτηθούν μ΄ αυτούς.Το σώμα είναι μια μηχανή που καταναλώνει υδατάνθρακες αλλά στο σώμα του διαβητικού θα πρέπει να έχουν φυτικές ίνες, όπως ανεπεξέργαστο αλεύρι και φρέσκα φρούτα.
Υπάρχουν κι άλλες σημαντικές παρανοήσεις σχετικά με το τι θα πρέπει να τρώει ένας διαβητικός, εξήγησε ο συγγραφέας. Για παράδειγμα, τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι πραγματικά, όπως λέει, κάτι που πρέπει να αποφεύγει ο διαβητικός. Χρειάζεται φυσική ενέργεια όχι, χημικές ουσίες.
Στο βιβλίο του «Η λύση διαβήτης» μαζί με τη διαιτολόγο και συγγραφέα τσελεμεντέ μαγειρικής, Σούζαν Γουάιλερ έχουν επινοήσει ένα πολύ απλό σύστημα, ώστε καθένας να διαχειρίζεται το βάρος. Η αντιμετώπιση του διαβήτη δεν πρέπει να είναι τρομακτική, δύσκολη ή γεμάτη θυσίες απαιτεί μόνο λίγη γνώση, λέει ο συγγραφέας.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept