1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε το νερό ή τον ζωμό στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε άλλο μάτι, μέχρι να βράσει, και ρίχνουμε το αλάτι.
2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι στην κατσαρόλα όταν το λάδι έχει θερμανθεί και το σοτάρουμε μέχρι να αρχίζει να γίνεται καφέ. Ρίχνουμε το ρύζι πάνω από τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε το ρύζι και τα κρεμμύδια μαζί.
3. Ρίχνουμε το βραστό νερό ή τον ζωμό πάνω από το ρύζι και τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε μία φορά. Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Στη συνέχεια μειώνουμε τη θερμότητα σε χαμηλή και καλύπτουμε. Σιγοβράζουμε το ρύζι για περίπου 30-40 λεπτά.
4. Το καστανό ρύζι συνήθως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτεί από το λευκό. Είναι σημαντικό να μην αφαιρέσουμε το καπάκι μέχρι να γίνει το ρύζι. Το ρύζι είναι έτοιμο όταν όλο το νερό ή ο ζωμός έχει φύγει.