ΣΩΣΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ! Δείτε απο τι κινδυνεύετε, αν φάτε ξαναζεσταμένο ρύζι

1.810

Το ωμό ρύζι ενδέχεται να περιέχει σπόρια από το Bacillus cereus, ένα βακτήριο που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση. Ακόμα, όμως, και όταν το ρύζι μαγειρευτεί, πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

Εάν το μαγειρεμένο ρύζι μείνει ακάλυπτο σε θερμοκρασία δωματίου, τα σπόρια του Bacillus cereus, μπορεί να πολλαπλασιαστούν και θα παράγουν τοξίνες (δηλητήρια) που προκαλούν εμετό ή διάρροια.Όσο περισσότερο το μαγειρεμένο ρύζι αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο πιο πιθανό είναι, ότι αυτά τα βακτήρια, ή οι τοξίνες θα το μετατρέψουν σε δηλητήριο !

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης από το ρύζι

Αν φάτε ρύζι που περιέχει βακτήρια Bacillus cereus μπορεί να αρρωστήσετε και να παρουσιάσετε έμετο ή διάρροια περίπου 1-5 ώρες μετά την κατανάλωσή του. Τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια και συνήθως διαρκούν περίπου 24 ώρες.

Συμβουλές για την ασφαλή κατανάλωση του ρυζιού

-Ιδεατά, πρέπει να καταναλώνετε το ρύζι, αμέσως μόλις έχει μαγειρευτεί

-Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε βάλτε το μαγειρεμένο ρύζι στο ψυγείο (στην ψύξη) όσο το δυνατόν ταχύτερα (ιδανικά εντός μιας ώρας)

-Μην κρατήσετε το μαγειρεμένο ρύζι στο ψυγείο για περισσότερο από μία ημέρα προτού το ξαναζεστάνετε για να το φάτε

-Όταν ξαναζεσταίνετε οποιοδήποτε τύπο ρυζιού, πάντα να βεβαιώνεστε ότι το γεύμα σας έχει ζεσταθεί καλά ολόκληρο, χωρίς να υπάρχουν σημεία που έχει μείνει ακόμα κρύο από την ψύξη (πχ όταν το ξαναζεσταίνετε στον φούρνο μικροκυμάτων)

-Ποτέ μην ξαναζεσταίνετε το ρύζι περισσότερο από μία φορά

ΠΗΓΗ: iatropedia

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept