Ο καφές δεν αποτελεί κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή

115

καφες 2

Νέα έρευνα δεν ανακάλυψε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του αυξημένου κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή. Η έρευνα περιλαμβάνει μετα-ανάλυση 4 άλλων μελετών, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη του είδους. Περιλαμβάνει σχεδόν 250.000 ανθρώπους, σε διάστημα 12 ετών.

Η μέτρια κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Η σχέση της με την κολπική μαρμαρυγή όμως δεν είναι σαφής. Προηγουμένως εικαζόταν ότι η υψηλή πρόσληψη καφέ μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.

Η ερευνήτρια Susanna Larsson, του Karolinska Institutet, στη Σουηδία, δήλωσε ότι δεν ανακάλυψε ενδείξεις ότι η υψηλή κατανάλωση καφέ αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής. Σε ανάλυση ανάλογα με το φύλο η κατανάλωση καφέ συνδέθηκε με όχι σημαντικά αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής σε άντρες, αλλά με μη σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για την πάθηση στις γυναίκες. Το αν οι άντρες είναι πιο ευαίσθητοι στην υψηλή κατανάλωση καφέ χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «BMC Medicine».

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept