Κοσμικό Μωβ -Μωβ Ομίχλη – Μωβ Δράκος: Η νέα μόδα στα καρότα, φοράει μωβ!

271

Τα καρότα ανήκουν στα αγαπημένα  λαχανικά που χρησιμοποιούνται ευρέως στην διατροφή εκατομμυρίων ανθρώπων.Είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες, αλλά κυρίως για το ιδιαίτερο πορτοκαλί χρώμα τους. Αλλά και αυτό, δεν είναι προϋπόθεση… Υπάρχουν μοβ καρότα των οποίων το χρώμα κυμαίνεται   από σκούρο μοβ έως κοκκινωπό μοβ, με πορτοκαλί ή κίτρινο πυρήνα. Μπορούν να έχουν μια έντονα γλυκιά, μερικές φορές πιπέρι γεύση. Οι σχετικές  καλλιέργειες είναι τρεις και έχουν ευφάνταστα ονόματα: το Κοσμικό Μωβ, τη Μωβ Ομίχλη και το Μωβ Δράκος

.

Το χαρακτηριστικό  χρώμα τους προέρχεται από χρωστικές που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Αυτές οι χρωστικές εμφανίζουν μια αναστρέψιμη μεταβολή στη μοριακή δομή καθώς το ρΗ των διαλυμάτων αλλάζει από όξινο σε βασικό και έτσι αλλάζει και μεταβάλλεται και η απόχρωση από  από κόκκινο σε πορφυρό προς μπλε, καθώς το pH μεταβάλλεται από όξινο σε βασικό.

Ωστόσο, όσο πιο παράξενο φαίνεται, τα μωβ καρότα ήταν στην πραγματικότητα πιο συνηθισμένα στο παρελθόν και καταναλώνονταν συχνότερα από οποιοδήποτε άλλο είδος καρότου στην Ασία και την Ευρώπη.

Στο παρελθόν, τα καρότα υπήρχαν σε πολλά διαφορετικά χρώματα. Ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση της γης όπου καλλιεργούνται.

Οι γενιές των ανθρώπων στη Δύση έχουν μεγαλώσει πιστεύοντας ότι τα καρότα ήταν πάντα πορτοκαλί. Αλλά αυτό, έγινε σκόπιμα. Το χρώμα αυτό είναι μια  ποικιλία που  εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις Κάτω Χώρες κατά τον 17ο αιώνα.

Η σύγχρονη ποικιλία, που όλοι γνωρίζουμε στις μέρες μας, καλλιεργήθηκε απο στελέχη του μωβ καρότου που διασταύρωσαν με λευκά, πετυχαίνοντας σταδιακά την πορτοκαλί απόχρωση. Στην πραγματικότητα αυτος ο ένας συνδυασμός δημιουργήθηκε από Ολλανδούς αγρότες προς τιμήν του οίκου Orange-Nassau. Ήταν τόσο επιτυχημένη η νέα πορτοκαλί ποικιλία ( ήταν και πιο γλυκά στη γεύση ) που σύντομα άρχισαν να την προωθούν πέρα ​​από τα σύνορά τους, προετοιμάζοντας το δρόμο για την καθιέρωσή του.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept