Νέα δεδομένα για τη χορτοφαγία

306

veggies
Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου έως και 20%, όπως διαπιστώνει νέα μελέτη.
Οι επιστήμονες του Lorna Linda University της Καλιφόρνια αναδεικνύουν στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα στην επιθεώρηση «JAMA Internal Medicine» την αξία της διατροφής ως μέσον αποτροπής του καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του ορθού, πέραν της έγκαιρης διάγνωσης και των βελτιωμένων θεραπειών αντιμετώπισής του.
Σε έρευνες που έγιναν παλαιότερα, ο αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης του συγκεκριμένου καρκίνου έχει συνδεθεί με την πλούσια σε «ερυθρό κρέας» διατροφή και τα επεξεργασμένα. Τώρα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μια χορτοφαγική δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως είναι σε θέση να περιορίσει τον κίνδυνο.
Στη μελέτη έλαβαν μέρος 77.659 άνδρες και γυναίκες. Τα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου έδειξαν ότι όσοι ακολουθούσαν χορτοφαγική δίαιτα είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ορθοκολικό καρκίνο και συγκεκριμένα 19% μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου και 29% καρκίνου του ορθού.
Επίσης, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι όσοι συμμετέχοντες κατανάλωναν ψάρια εμφάνισαν 49% μειωμένο κίνδυνο, αυτοί που περιελάμβαναν στη διατροφή γάλα και αυγά 18%, οι χορτοφάγοι 16%, ενώ οι ημιχορτοφάγοι 8%.
Ο δρ Alfred Neugut, καθηγητής επιδημιολογίας στο Columbia University Medical Center της Νέας Υόρκης, αναφέρει επίσης ότι η προστασία της χορτοφαγικής διατροφής, ίσως συνδέεται και με μια γενικότερη υγιεινή στάσης ζωής, όπως η άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος.
 
ΠΗΓΗ: healthday.com
 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept