Πόσο επικίνδυνο είναι το αλάτι;

134

bigstock-sea-salt-34380128
Η υψηλή πρόσληψη νατρίου, έχει συνδεθεί με πολλά και σημαντικά προβλήματα υγείας. Ένα ποσοστό 70% του νατρίου στη διατροφή μας προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα.
Η κατανάλωση αλμυρών τροφών, μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις για διάφορα όργανα του σώματός μας ακόμα και αν δεν αυξάνει την πίεσή μας, σύμφωνα με μια νέα ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the American College of Cardiology».
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές για την κατάταξη κάποιου με βάση το αν είναι ευαίσθητος στο αλάτι ή όχι, αν όμως η αρτηριακή του πίεση αυξηθεί κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που καταναλώνει αλμυρά σνακ ή μειωθεί όταν δεν καταναλώνει, τότε θεωρείται ότι έχει ευαισθησία στο αλάτι.
Αντιθέτως, «ανθεκτικός» στο αλάτι είναι κάποιος, ο οποίος δεν παρουσιάζει αλλαγή στην αρτηριακή πίεση με τον περιορισμό του. Ωστόσο, ακόμη κι αν ένα άτομο θεωρείται ανθεκτικό στο αλάτι, μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε πολλά από τα όργανα και τους ιστούς του σώματος του. Μπορεί να παρατηρηθεί μειωμένη λειτουργικότητα του αγγειακού ενδοθηλίου, καθώς επίσης και υπερτροφία της αριστερής κοιλίας. Επιπλέον στοιχεία δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη νατρίου (συστατικού του αλατιού) μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη νεφρική λειτουργία. Αναφορές επίσης δείχνουν ότι το χρόνια αυξημένο νάτριο στη διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει ακόμη και νευρώνες του εγκεφάλου μας.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept