Αφρικανικές χώρες έχουν την καλύτερη διατροφή στον κόσμο!

128

fiber-food
Μια νέα μελέτη έδειξε ότι οι αφρικανικές χώρες, όπως το  Chad και το Mali, έχουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες, σε αντίθεση με ευρωπαϊκές χώρες όπως το Βέλγιο, η Λετονία και η Ουγγαρία, όπου οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερα ανθυγιεινά τρόφιμα.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Global Health» και ανέλυσε διατροφικά στοιχεία  για  4,5 εκατομμύρια ενήλικες σε 187 χώρες του κόσμου.
Διαπιστώθηκε ότι παρόλο που η παγκόσμια κατανάλωση υγιεινών τροφίμων έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, άλλο τόσο έχει αυξηθεί η πρόσληψη επεξεργασμένων κρεάτων και αναψυκτικών.
Μεταξύ του 1990 και του 2010, στις χώρες με υψηλά εισοδήματα, έχει βελτιωθεί η ποιότητα διατροφής, ενώ έχει μειωθεί η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων.  Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι που ζουν σε πιο πλούσια έθνη, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Δυτική Ευρώπη και οι ΗΠΑ διαθέτουν ακόμα την πιο φτωχή σε ποιότητα διατροφή στον κόσμο, επειδή έχουν τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης «κακών» τροφών.
Η μελέτη αναφέρει ότι υπάρχουν και χώρες με στάσιμη διατροφή, όπως η Κίνα και η Ινδία, ενώ διαπιστώνεται πως χώρες της Μεσογείου όπως η Τουρκία και η Ελλάδα, απολαμβάνουν υγιεινές διατροφές, όπως και χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα όπως το Chad, το Mali, το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Krgyzstan.
Ο ερευνητής Dariush Mozaffarian επισημαίνει: «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας διατροφής μεταξύ των  φτωχότερων πληθυσμών. Αν δεν κάνουμε κάτι, ο υποσιτισμός θα επισκιαστεί σύντομα από την παχυσαρκία, όπως έχει ήδη παρατηρηθεί στην Ινδία, την Κίνα και σε άλλες χώρες μεσαίου εισοδήματος».
Σε γενικό βαθμό, παρά τη φτώχεια, μερικές αφρικανικές χώρες έχουν από τις πιο υγιεινές διατροφές και είναι οι γυναίκες και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι εκείνοι που τρέφονται καλύτερα, κατά μέσο όρο.
Οι χώρες με την καλύτερη διατροφή είναι: Τσαντ, Μάλι, Καμερούν, Guyana, Σιέρα Λεόνε, Τυνησία, Νιγηρία, Λάος, Γκουατεμάλα, French Guiana.
Στις χώρες με τη χειρότερη διατροφή συγκαταλέγονται οι: Αρμενία, Ουγγαρία, Βέλγιο, ΗΠΑ, Βραζιλία, Κολοβία, Ρωσία, Ισλανδία, Λετονία, Αυστραλία.
ΠΗΓΗ: telegraph.co.uk

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept