Πού οφείλεται η απώλεια γεύσης;

47

3024198-poster-p-1-this-new-tech-brings-virtual-reality-to-taste-buds
Η απώλεια γεύσης είναι η πιο συνηθισμένη διαταραχή της γεύσης. Ένα άτομο μπορεί επίσης να πάσχει από υπογευσία (μειωμένη ικανότητα διάκρισης γλυκών, πικρών, ξινών, αλμυρών γεύσεων) ή αγευσία (αδυναμία διάκρισης γεύσης). Η γεύση ανήκει στο χημικό αισθητήριο σύστημα. Η διαδικασία ξεκινά όταν μικροσκοπικά μόρια που απελευθερώνονται από τις ουσίες διεγείρουν ειδικά κύτταρα στο στόμα. Τα γευστικά κύτταρα αντιδρούν στα φαγητά και τα ποτά. Αυτά τα επιφανειακά κύτταρα στο στόμα στέλνουν τις πληροφορίες στις νευρικές τους ίνες. Μπορούμε συνήθως να αναγνωρίσουμε 4 βασικές γευστικές αισθήσεις: γλυκό, ξινό, πικρό, αλμυρό. Στο στόμα αυτές οι γεύσεις με την υγρασία, την θερμοκρασία και τις αισθήσεις από το κοινό χημικό αισθητήριο σύστημα συνδυάζονται με οσμές για να παράγουν την αντίληψη της γεύσης. Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με απώλεια γεύσης, οι περισσότεροι ωστόσο την αποκτούν λόγω τραυματισμού ή ασθένειας, όπως:

– Μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού.

– Τραυματισμοί στο κεφάλι.

– Πολύποδες στις ρινικές κοιλότητες.

– Μολύνσεις παραρρινικών κόλπων.

– Ορμονικές διαταραχές.

– Οδοντιατρικά προβλήματα.

– Έκθεση σε χημικές ουσίες, όπως εντομοκτόνα.

– Ακτινοθεραπείες.

ΠΗΓΗ: STARPress

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept