Καμπανάκι κινδύνου: Το κάπνισμα προκαλεί εγκεφαλικό πριν τα 50

237

Tον κώδωνα του κινδύνου κρούουν στους καπνιστέ,ς Αμερικανοί επιστήμονες μετά από νέα μελέτη που εκπόνησαν, σύμφωνα με την οποία, όσο περισσότερο καπνίζει κανείς, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού πριν από τα 50!
Προηγήθηκε έρευνα που συσχέτιζε το κάπνισμα και την ηλικία των γυναικών, η οποία, είχε καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα. Αφορμή στάθηκε η παρατήρηση των ιατρών που σημείωσαν αύξηση των ισχαιμικών εγκεφαλικών σε νεότερες ηλικίες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τζανίνα Μαρκιντάν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Stroke” (Εγκεφαλικό) της American Heart Association, μελέτησαν 615 άνδρες ηλικίας 15 έως 49 ετών που είχαν πάθει εγκεφαλικό μέσα την προηγούμενη τριετία, καθώς και 530 υγιείς συνομηλίκους για λόγους σύγκρισης.

Διαπιστώθηκε ότι οι καπνιστές ήταν κατά μέσο όρο 88% πιθανότερο να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με τους μη καπνιστές. Όσοι κάπνιζαν έως δέκα τσιγάρα τη μέρα, ήταν 46% πιθανότερο να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με όσους δεν κάπνιζαν καθόλου. Αλλά όσοι κάπνιζαν πάνω από δύο πακέτα τη μέρα, είχαν σχεδόν πενταπλάσια πιθανότητα για εγκεφαλικό σε σχέση με τους μη καπνιστές.

«Το μήνυμα από τη μελέτη είναι ότι “όσο πιο πολύ καπνίζεις, τόσο πιο συχνά παθαίνει εγκεφαλικό”. Ο στόχος πρέπει να είναι να κόψει κανείς το κάπνισμα τελείως, αλλά έστω και μια μείωση του αριθμού των τσιγάρων μπορεί να βοηθήσει για να μειωθεί ο κίνδυνος» δήλωσε η Μαρκιντάν.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept