Έλληνας βραβεύεται για την ανακάλυψη του γονιδίου του γιγαντισμού

144

O Κωνσταντίνος Στρατάκης είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ που ανακάλυψε το γονίδιο που σχετίζεται με τον γιγαντισμό, μια σπάνια διαταραχή που προκαλεί την υπερβολική ανάπτυξη των παιδιών. Η ανακάλυψη αυτή, άνοιξε νέους ορίζοντες στην επιστημονική κοινότητα διεθνώς, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να αποβεί χρήσιμη και για την θεραπεία μιας σειράς άλλων ασθενειών.

Σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Απριλίου θα αναγορευτεί σε Επίτιμο Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΕΚΠΑ) . Ο ίδιος μιλώντας στο το ΑΠΕ-ΜΠΕ ευχαρίστησε για την μεγάλη τιμή και έδειξε ότι δεν ξεχνά από του ξεκίνησε:

«Θεωρώ τον εαυτό μου εξαιρετικά τυχερό που το παν/μιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) μου κάνει την τιμή να με ανακηρύξει επίτιμο διδάκτορα. Εκπροσωπώ μια γενιά επιστημόνων που όχι μόνο έμαθαν τα πρώτα τους γράμματα στην Ελλάδα αλλά έκαναν και τα πρώτα επιστημονικά τους βήματα στη χώρα αυτή. Για μένα συγκεκριμένα το ΕΚΠΑ ήταν και είναι ο ακαδημαϊκός χώρος που με έκανε αυτό που είμαι, στήριξε τις πρώτες μου ερευνητικές προσπάθειες, και μου παρείχε εξαιρετικούς δασκάλους. Ευχαριστώ πολύ το ΕΚΠΑ για την τιμή αυτή και βέβαια εύχομαι ό,τι καλύτερο στους δασκάλους και εκπαιδευόμενους του ιδρύματος με ιστορία των 150 ετών και πλέον. Από τη θέση μου ως επίτιμος διδάκτωρ, ελπίζω να προσφέρω ό,τι μπορώ στην ακαδημαϊκή ιατρική της χώρας μου, στους συναδέλφους ερευνητές, και στους φοιτητές μας, καθώς και στους ασθενείς μας»

Τί είναι γιγαντισμός

Ο γιγαντισμός είναι πάθηση που σχετίζεται με υπερβολικό ύψος και μεγέθυνση των αδένων του οργανισμού.

Υπεύθυνη για αυτήν την κατάσταση είναι η υπερέκκριση της αυξητικής ορμόνης από τα σωματοτρόπα αδενώματα.

 

Εκτός από τις αλλαγές στο πρόσωπα, τα οργανικά προβλήματα είναι σοβαρότερα: μυοσκελετικά και νευρολογικά προβλήματα, όπως παραισθήσεις, κεφαλαλγίες, αρθραλγίες και αδυναμία των μυών. Άλλες, όχι πολύ σπάνιες, επιπλοκές είναι: υπέρταση, υπερμεγέθης αριστερή κοιλία της καρδιάς, μεγέθυνση των σπλάγχνων.

Οι πάσχοντες από γιγαντισμό θεωρείται πιθανότερο απ’ ό, τι ο γενικός πληθυσμός, να έχουν αυξημένη θνησιμότητα από νοσήματα του καρδιαγγειακού ή του αναπνευστικού συστήματος και του εγκεφάλου. Έχουν επίσης, αυξημένη προδιάθεση για να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη ή νεφρολιθίαση και σεξουαλική δυσλειτουργία.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept