«Αισθητήρας φρεσκάδας»: Η χαρά της Κινέζας νοικοκυράς

Gadget ανιχνεύει εάν το κρέας είναι φρέσκο ή κατάλληλο για μαγείρεμα

243

Αυτοψία στο κρέας και μάλιστα με διαστημική τεχνολογία θα κάνουν σε λίγο οι νοικοκυρές στις αγορές στην Κίνα. Θα έχουν στην τσάντα τους ένα μικρό μηχάνημα θα αγγίζουν με αυτό τις μπριζόλες και σε 10 δευτερόλεπτα θα έρχεται η επιστημονική απάντηση για το εάν είναι αλλοιωμένες ή όχι.

Οι ερευνητές της China Aerospace Science and Industry Corp, του μεγαλύτερου κατασκευαστή πυραύλων στη χώρα, χρησιμοποίησαν την τεχνογνωσία τους στο σχεδιασμό και την παραγωγή ενός gadget που προορίζεται για νοικοκυριά, αλλά και για την αγορά τροφίμων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα China Daily.

Ο μικρός «αισθητήρας φρεσκάδας» όπως το αποκαλούν οι προγραμματιστές του Ινστιτούτου Ραδιομετρίας και Μετρήσεων του Πεκίνου, είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που ανιχνεύει τη φρεσκάδα του κρέατος που πρόκειται να αγοράσει ή να μαγειρέψει ο καταναλωτής. Βασίζεται σε τεχνολογίες αισθητήρων και μετρήσεων που χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό καιρό στους πυραύλους και στον διαστημικό εξοπλισμό, αναφέρει η εφημερίδα.

« Εχει την ικανότητα να δείξει εάν το κρέας είναι φρέσκο ή όχι και πόσο, εάν πρέπει να μαγειρευτεί καλά, ή εάν έχει ήδη αλλοιωθεί» εξηγεί ο Νίου Γιε, μηχανικός στο Ινστιτούτο και υπεύθυνος για την κατασκευή του προϊόντος.

Ειδικότερα ο χρήστης ανοίγει μία εφαρμογή στο κινητό του, στη συνέχεια τοποθετεί τη συσκευή πολύ κοντά στο κρέας για περίπου 10 δευτερόλεπτα. Ο «αισθητήρας φρεσκάδας» συνδέεται με το κινητό μέσω Bluetooth. Ανιχνεύει και μετρά την παρουσία αμμωνίας και πτητικών οργανικών ενώσεων για τον προσδιορισμό της βακτηριολογικής δραστηριότητας σε άψητο κρέας. Στη συνέχεια αναλύει τα αποτελέσματα για να κρίνει τη φρεσκάδα του κρέατος και εμφανίζει την ετυμηγορία στο τηλέφωνο.

Το gadget μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους κρέας – χοιρινό, βοδινό, αρνίσιο, κοτόπουλο ακόμα και ψάρι. Η πρώτη έκδοση της συσκευής έχει ποσοστό ακρίβειας 80 με 90%, ενώ περαιτέρω αναβαθμίσεις στο υλικό και στην εφαρμογή θα αυξήσουν αυτό το ποσοστό.

Ο «αισθητήρας φρεσκάδας» είναι η πρώτη συσκευή αυτού του είδους που κατασκευάσθηκε από κινέζους επιστήμονες, αν και υπάρχουν πολλά παρόμοια προϊόντα διαθέσιμα στις ξένες αγορές. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να διοχετευθεί μαζικά, στην αγορά της Κίνας.

Σήμερα, οι καταναλωτές κρίνουν τη φρεσκάδα του κρέατος από τη μυρωδιά και την εμφάνιση. Ωστόσο επιτήδειοι έμποροι πάντα βρίσκουν τρόπο να ξεγελάσουν τον καταναλωτή. Το προϊόν θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στους καταναλωτές που αγοράζουν κρέας από πωλητές χωρίς άδεια, κοινή πρακτική στις αγροτικές περιοχές της Κίνας, και σε εκείνους που ξεχνούν να βάλουν το νωπό κρέας στο ψυγείο μόλις το αγοράσουν ή που θέλουν να μαγειρέψουν ένα κομμάτι που βρίσκεται στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept