Μικρός στο μάτι…Μεγάλος σε αξία

Τρισδιάστατος φορητός εκτυπωτής δέρματος για βαθιά τραύματα

121

Ο νέος φορητός εκτυπωτής δέρματος, μοιάζει με ένα μικρό, κουτί παπουτσιών, έχει βάρος λιγότερο από ένα κιλό, αλλά είναι τεράστιας σημασίας. Κι αυτό γιατί επιτρέπει στους γιατρούς να δουν όσα κρύβονται κάτω από τις στοιβάδες του δέρματος

Οι ερευνητές στον Καναδά που  δημιούργησαν τον πρώτο φορητό τρισδιάστατο βιοεκτυπωτή, ήθελαν και πέτυχαν,  να  εκτυπώνει και εναποθέτει διαδοχικά στρώματα δέρματος, ώστε να καλύψει επί τόπου ακόμη και βαθιές πληγές ενός ασθενούς. Η συσκευή επιτρέπει στο γιατρό να παράγει ιστό δέρματος και να τον τοποθετεί πάνω στο τραύμα μέσα σε δύο λεπτά το πολύ.

Στους ασθενείς με βαθιά τραύματα και τα τρία στρώματα του δέρματος (επιδερμίδα, δερμίδα, υποδερμίδα) μπορεί να έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες. Η προτιμώμενη θεραπεία σήμερα είναι η μεταμόσχευση δέρματος από υγιή δωρητή, που όμως συχνά αφήνει ακάλυπτο ένα μέρος του τραύματος.

Οι ερευνητές των Σχολών Ιατρικής και Εφαρμοσμένης Επιστήμης & Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ‘Αξελ Γκούντερ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοϊατρικής τεχνολογίας “Lab on a Chip”.

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept