Τι είναι το κάπνισμα από τρίτο χέρι;

233

Ξεχάστε το  ενεργητικό ή το παθητικό κάπνισμα… Υπάρχει και το κάπνισμα «από τρίτο χέρι».

Τρίτο χέρι, αποκαλούν οι επιστήμονες την ξεχωριστή κατηγορία των… ανυποψίαστων παθητικών καπνιστών που, ενώ βρίσκονται σε χώρους με τη σήμανση “μη καπνινστές”, στην ουσία, εισπνέουν τα χημικά του καπνού που βρίσκονται  σε τοίχους, χαλιά, έπιπλα, ρούχα, δέρμα ή μαλλιά.

Οι μετρήσεις σε μια άδεια αίθουσα, όπου κανείς δεν είχε καπνίσει για αρκετό καιρό, έδειξαν ότι σχεδόν το 30% των μικροσκοπικών σωματιδίων του αέρα έφεραν πάνω τους σημάδια των τοξικών ουσιών του καπνού, κάτι που επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια και σε εργαστηριακά πειράματα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντρέξελ της Φιλαδέλφεια, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Μάικλ Γουόρινγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science Advances”, δήλωσαν πως το βασικό μήνυμα της νέας έρευνας είναι ότι οι άνθρωποι εκτίθενται στις επιβλαβείς ουσίες του καπνού περισσότερο από ότι νομίζουν.

Αυτό, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, οφείλεται στο ότι οι τοξικές ουσίες του τσιγάρου διασπείρονται από τον αέρα, μεταφέρονται μέσα στα κτίρια και προσκολλώνται στις επιφάνειες των τοίχων και των αντικειμένων. Όπως είπε ο Γουόρινγκ, «οι συνήθεις περιορισμοί στο κάπνισμα συνήθως προστατεύουν από το παθητικό κάπνισμα, αλλά, όπως δείχνει η νέα μελέτη, το κάπνισμα από τρίτο χέρι, που μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβές για την υγεία με το παθητικό, είναι πολύ πιο δύσκολο να το αποφύγει κανείς».

Παρά τις δεκαετίες των αντικαπνιστικών απαγορεύσεων, η νέα μελέτη δείχνει ότι οι «χώροι μη καπνιστών» δεν είναι καθαροί.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept