Ξαναζωντανεύουν τον Νεάτερνταλ

160

Ένα πείραμα που σοκάρει εφαρμόζουν Γερμανοί επιστήμονες, δίνοντας πνοή σε ψήγματα γενετικού υλικού από το μακρινό παρελθόν των Νεάτερνταλ προγόνων μας.

Σκοπεύουν να εισάγουν DNA από Νεάντερταλ σε εργαστηριακούς, ανθρώπινους εγκεφαλικούς ιστούς. Ο μίνι-εγκέφαλος (οργανοειδές), με μέγεθος φακής περίπου, θα αναπτυχθεί από ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα και θα είναι ανίκανος για σκέψεις ή αισθήματα, όμως θα διαθέτει τις βασικές δομές του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ στη Λειψία, με επικεφαλής τον κορυφαίο στον κόσμο παλαιογενετιστή, σουηδικής καταγωγής, Σβάντε Πεέμπο και το συνεργάτη του Γκρέι Καμπ.

Όπως δήλωσε ο Πεέμπο, σύμφωνα με τη «Guardian» και το «New Scientist», στόχος είναι να διαπιστωθεί, ποιες είναι οι βασικές διαφορές στον τρόπο λειτουργίας των νευρικών εγκεφαλικών κυττάρων ανάμεσα στους ανθρώπους και στους Νεάντερταλ, «κάτι που θα βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί οι άνθρωποι φαίνονται να είναι γνωσιακά τόσο διαφορετικοί.

Πριν από μερικά χρόνια, οι επιστήμονες βρήκαν τμήματα του Νεάντερταλ DNA σε ζωντανούς ανθρώπους κει εκπονήθηκε μελέτη σχετικά με το πως αυτό το νέο εύρημα μπορεί να συμβάλει τη διαμόρφωση της υγείας μας.

Αν κοιτάξετε έναν σκελετό Neanderthal δίπλα σε έναν σύγχρονο ανθρώπινο σκελετό, ο Νεάντερταλ φαίνεται κοφτερός, βαρελοειδής, και μάλλον ακατάστατος. Οι Νεάντερταλ ήταν γενετικά διαφορετικοί αλλά, παρόλα αυτά, οι πλησιέστεροι σε σχέση με τους σύγχρονους ανθρώπους – Homo sapiens. Οι Νεάντερταλ ζούσαν στην Ευρώπη και στη δυτική Ασία. Οι σύγχρονοι άνθρωποι ζούσαν αρχικά στην Αφρική.

Τότε, περίπου 60.000 χρόνια πριν, κάποιοι από αυτούς τους σύγχρονους ανθρώπους ταξίδεψαν και συναντήθηκαν με τους Νεάντερταλ και έκαναν απογόνους.


Ανακατασκευή ενός άνδρα του Νεάντερταλ (δεξιά) με βάση το κρανίο που βρέθηκε στο καταφύγιο βράχου La Ferrassie στην κοιλάδα Dordogne της Γαλλίας.Πρόσωπο με πρόσωπο με έναν Homo sapien.

Αυτά τα παιδιά πήραν γονίδια και από τις δύο ομάδες, και μερικά από αυτά τα γονίδια μεταδόθηκαν σε πολλούς από εμάς. Ο γενετικός ερευνητής Tony Capra, του Πανεπιστημίου Vanderbilt, βρήκε μερικά ενδιαφέροντα γονίδια των Νεάντερταλ μεταξύ σύγχρονων Αμερικανών.

“Για παράδειγμα,” λέει ο Capra, “βρήκαμε ένα συγκεκριμένο κομμάτι DNA του Νεάντερταλ που σχετίζεται με αυξημένες ποσότητες πήγματος αίματος”.

Ο Capra βρήκε την έκταση του γενετικού υλικού που συνδέεται με την πήξη του αίματος, συγκρίνοντας το DNA από τα απολιθώματα του Νεάντερταλ με το DNA από τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας των περίπου 28.000 ενηλίκων. (Τα αρχεία, τα οποία ήταν όλα ανώνυμα, αντλήθηκαν από το Δίκτυο Ηλεκτρονικών Ιατρικών Αρχείων και Genomics, μια ερευνητική βάση δεδομένων γενετικών δεδομένων και αρχείων υγείας που προέρχονταν από πολλά πανεπιστήμια και ιατρικά ιδρύματα στις ΗΠΑ)

Ο Capra λέει ότι οι συνάδελφοί του βρήκαν DNA του Νεάντερταλ που σχετίζεται με πράγματα όπως ο αυξημένος κίνδυνος ακτινικής κερατόζης, μια κατάσταση που προκαλεί ανάπτυξη στο δέρμα. Και βρήκαν ένα άλλο κομμάτι DNA του Νεάντερταλ που ήταν ασυνήθιστα κοινό μεταξύ των ανθρώπων με κατάθλιψη.

“Αυτό το Νεάντερταλ DNA επηρεάζει το γενικό σωματικό σύστημα στους ανθρώπους”, λέει, δηλαδή το κυκλοφορικό σύστημα, για παράδειγμα, ή το δέρμα ή ο εγκέφαλος.

Παρόλα αυτά, ο Capra λέει ότι θα μπορούσαν να είναι κάποια κομμάτια DNA του Νεάντερταλ κολλημένα μαζί μας γιατί κάποια στιγμή βοήθησε τον H. sapiens να προσαρμοστεί καθώς κυριαρχούσε στον πλανήτη.

Για παράδειγμα, λέει ο ίδιος η νεάνερνταλ έκδοση ενός γονιδίου πήξης του αίματος μπορεί να εμφανίζεται πιο συχνά από το αναμενόμενο μεταξύ των σύγχρονων ανθρώπων, επειδή η ταχύτερη πήξη του αίματος προωθεί την ταχύτερη επούλωση και μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή των παθογόνων μικροβίων. Ίσως η έκδοση του γονιδίου ή των γονιδίων του Νεάντερταλ να δούλευε καλύτερα στην καταπολέμηση των μικροβίων που βρέθηκαν στην Ευρασία. Έτσι, όποιος είχε αυτή την έκδοση είχε περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει και να περάσει εκείνη την έκταση του DNA κατά μήκος των επόμενων γενεών.

Πηγή: amna.gr και npr.org

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept