Τεχνητή μνήμη : Επιστήμονες μπορούν τώρα να διαγράφουν και να μεταφέρουν αναμνήσεις!

178

Στο μέλλον οι επιστήμονες θα μπορούν να διαγράψουν μια ανάμνηση ή να μεταφέρουν τις μνήμες από έναν άνθρωπο σε άλλο. Θα μπορούν να διαχειριστούν τη νοσταλγία και τη συγκίνηση. Το πρώτο βήμα έχει γίνει ήδη σε εργαστήρια στην Αμερική. Βιολόγοι στις ΗΠΑ  κατάφεραν με ένα επιστημονικό πείραμα να απομονώσουν μια σκέψη σε ένα πειραματόζωο δημιουργώντας τεχνητή μνήμη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας Ντέηβιντ Γκλάντζμαν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος ‘Αντζελες (UCLA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό eNeuro, δήλωσαν ότι η έρευνα αυτού του είδους μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για τη θεραπεία επώδυνων αναμνήσεων στους ανθρώπους λόγω ψυχικού τραύματος, καθώς και αντίστροφα για την ανάκτηση χαμένων αναμνήσεων.

Η μεταπήδηση της μνήμης έγινε μέσω μεταφοράς του μορίου RNA από το ένα πειραματόζωο στο άλλο, αν και ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός που επέτρεψε την «μεταμόσχευση» της μνήμης, δεν είναι ακόμη κατανοητός στους επιστήμονες. Το πειραματόζωο που χρησιμοποιήθηκε ήταν ένα θαλάσσιο σαλιγκάρι.

«Νομίζω ότι στο, όχι τόσο, μακρινό μέλλον θα μπορούμε να χρησιμοποποιούμε το RNA για να μετριάζουμε τις συνέπειες της νόσου Αλτσχάιμερ ή του μετατραυματικού στρες», δήλωσε ο Γκλάντζμαν.

Το RNA είναι κατ’ εξοχήν γνωστό ως ο χημικός αγγελιαφόρος που δημιουργεί πρωτεΐνες και μεταφέρει τις εντολές του DNA σε άλλα σημεία του κυττάρου. Έχει όμως και άλλες σημαντικές λειτουργίες, όπως δείχνει και η νέα μελέτη.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept