Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης διέγνωσε καρκίνο του δέρματος

...πιο έγκυρα και από τους δερματολόγους

248

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που, για πρώτη φορά, είναι καλύτερο και από τους δερματολόγους στη διάγνωση του πιο επιθετικού και θανατηφόρου καρκίνου του δέρματος, του μελανώματος.

Πρόκειται για ένα συνεξελικτικό νευρωνικό δίκτυο βαθιάς μάθησης (deep learning convolutional neural network), το οποίο εκπαιδεύθηκε να ανιχνεύει τον καρκίνο, έχοντας προηγουμένως τροφοδοτηθεί με περισσότερες από 100.000 εικόνες κακοήθων μελανωμάτων, καθώς επίσης – για λόγους σύγκρισης- με εικόνες αβλαβών σπίλων.

Οι επιστήμονες από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Χόλγκερ Χένσλε του Τμήματος Δερματολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Annals of Oncology» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας.

 Η διαγνωστική αξιοπιστία του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης συγκρίθηκε με εκείνη 58 δερματολόγων από 17 χώρες, μεταξύ των οποίων και από την Ελλάδα. Διαπιστώθηκε ότι το σύστημα διέγνωσε περισσότερα μελανώματα (95%) σε σχέση με τους γιατρούς (89%), ενώ είχε και λιγότερες ψευδώς θετικές διαγνώσεις (αθώοι σπίλοι που εσφαλμένα διαγνώσθηκαν ως καρκίνοι).

Το σύστημα, το οποίο μιμείται τη λειτουργία του ανθρωπίνου εγκεφάλου, μαθαίνει να γίνεται ολοένα καλύτερο όσες περισσότερες εικόνες βλέπει.

Καρκίνος του δέρματος

Όλες οι μορφές καρκίνου του δέρματος είναι ανησυχητικές, δεν είναι όμως όλες εξίσου επικίνδυνες. Η δερματική αλλοίωση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, από την πλάτη και τα πόδια, έως τη μύτη και τα γεννητικά όργανα. Θα πρέπει να κάνετε συστηματικά αυτοεξέταση στο σπίτι ώστε να εντοπίσετε έγκαιρα αλλαγές σε μια ελιά ή ένα νέο εξάνθημα με παράξενη όψη και υφή.

Δείτε ποιες είναι οι υποκατηγορίες του καρκίνου του δέρματος

1. Μελάνωμα Δεν είναι τόσο συχνό όσο άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος, είναι όμως σοβαρότερο έως και θανατηφόρο. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε ότι μια ελιά έχει αλλάξει σχήμα ή χρώμα, έχει ακανόνιστα όρια ή αιμορραγεί.

2. Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα Αυτός ο τύπος καρκίνου του δέρματος συνήθως εκδηλώνεται ως ένα συμπαγές, κόκκινο εξάνθημα που ξεφλουδίζει ή αιμορραγεί ή σαν μια πληγή που δεν επουλώνεται. Εμφανίζεται πιο συχνά στη μύτη, το μέτωπο, τα αυτιά, το κάτω χείλος και τα χέρια, δηλαδή σε σημεία που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο.

3. Νόσος Bowen Ονομάζεται επίσης «επιτόπιο ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα». Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου εξαπλώνεται εξωτερικά, στην επιφάνεια του δέρματος. Αντιθέτως, το επιθετικό ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα συνήθως εξαπλώνεται εσωτερικά. Τα εξανθήματα στη νόσο Bowen είναι κοκκινωπά και ξεφλουδίζουν. Πολλές φορές συγχέονται με το έκζεμα, τη μυκητίαση ή την ψωρίαση.

4. Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα Είναι η συνηθέστερη μορφή καρκίνου του δέρματος και αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες. Επειδή εξαπλώνεται με αργό ρυθμό, είναι πιο συχνό στους ενήλικες. Εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, όπως ένα λευκό εξάνθημα με εμφανή αγγείωση, στα αυτιά, το λαιμό ή το πρόσωπο. Μπορεί επίσης να είναι επίπεδο και να ξεφλουδίζει, να έχει ίδια απόχρωση με την επιδερμίδα ή να είναι καφετί στο χρώμα.

Πηγή: tilestwra.com

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept