Η συνταγή της μακροζωίας: Αν φτάσετε τα 90 τότε…

560

Η πιθανότητα να πεθάνει κανείς, αυξάνεται με την πάροδο των χρονων. Το ζήτημα συμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη είναι να συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής… Τότε “μηδενίζει το κοντέρ” αλλά μειώνονται και οι πιθανότητες να πεθάνει.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στα 90, έχει κανείς μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνει, από ότι στα 40.Λογικό…

Σύμφωνα με την ανατρεπτική επιστημονική έρευνα, που είδε το φως της δημοσιότητας,  αν κάποιος καταφέρει να φθάσει στα 105, τότε, η πιθανότητα να πεθάνει, μένει η ίδια, ακόμη και στα 110!

Αλλά υπάρχει και κάτι ακομη…

Η νέα μελέτη θέτει επί τάπητος ,ξανά, ένα ερώτημα που διχάζει τη διεθνή επιστημονική κοινότητα: έχει πράγματι κάποιο βιολογικό «ταβάνι» η διάρκεια της ανθρώπινης ζωής;

Η νέα έρευνα ενισχύει τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν ότι τα όρια της ανθρώπινης ζωής δεν είναι τόσο περιορισμένα όσο νομίζουμε.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή δημογραφίας και στατιστικής Κένεθ Γουάχτερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ και τη δημογράφο Ελιζαμπέτα Μπάρμπι του Πανεπιστημίου Σαπιέντσα της Ρώμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”, μελέτησαν 3.836 υπεραιωνόβιους Ιταλούς που ήσαν 105 ετών και άνω (μόνο οι 463 άνδρες).

Διαπιστώθηκε ότι η πιθανότητα θανάτου μεγαλώνει αναλογικά με τα έτη αλλά αυτό αλλάζει.

Μετά  τα 80 (διπλασιάζεται περίπου κάθε οκτώ χρόνια) και αρχίζει η φθίνουσα πορεία των πιθανοτήτων.

Πρέπει να κάνετε υπομονή. Μετά τα  105 έτη, σταθεροποιείται, αλλα θα έχετε τότε κουράγια;

Αν υποθεσουμε πως ένας άνθρωπος φτάσει τα 110 έχει την ίδια πιθανότητα επιβίωσης με κάποιον 105 έως 109 ετών και αυτή η πιθανότητα είναι περίπου 50% (μία στις δύο, σαν να ρίχνει κανείς ένα νόμισμα) να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο ή να ζήσει άλλο ενάμιση χρόνο.

«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα σταθερό όριο στην ανθρώπινη ζωή. Πολύ λίγοι από εμάς πρόκειται βέβαια να φθάσουν σε τόσο προχωρημένες ηλικίες, όμως το γεγονός ότι η πιθανότητα θανάτου δεν μεγαλώνει προοδευτικά, δείχνει ότι μπορούμε να βελτιώσουμε την επιβίωσή μας μετά τα 90. Αυτή είναι μια πολύτιμη και ενθαρρυντική ανακάλυψη», δήλωσε ο Γουάχτερ.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept