Το Business plan για τη φαρμακευτική κάνναβη

245

Ανακοινώθηκε η  χορήγηση των δύο πρώτων αδειών για την για την παραγωγή και στη μεταποίηση φαρμακευτικής κάνναβης, με την εκτίμηση ότι τα πρώτα τελικά προϊόντα αναμένονται σε περίπου 1,5 χρόνο,  ενώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους δεν αποκλείεται να έχει δοθεί το πράσινο φως σε ακόμη 12 επενδυτικά σχέδια, ύψους 185-200 εκατ. ευρώ ανοίγοντας περίπου 770 νέες θέσεις εργασίας.

Όσον αφορά στη μετοχική σύνθεση  των εταιρειών, συνολικά υπάρχει ενδιαφέρον κυρίως από ξένους επενδυτές, με τα κεφάλαια να προέρχονται κατά βάσιν από τον Καναδά και το Ισραήλ.

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες προκειμένου να τεθούν οι προδιαγραφές για την ένταξη των σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με τον υπουργό Υγείας να αποκλείει το ενδεχόμενο κάλυψης αυτών από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μένουν ν΄ αντιμετωπιστούν τα ακόλουθα ζητήματα: ο καθορισμός των ενδείξεων και αντενδείξεων, η φαρμακοτεχνική μορφή, οι ειδικότητες των γιατρών που θα επιτρέπεται να τα συνταγογραφούν κ.ά τα οποία θα  αποτελούν το αντικείμενο ειδικής επιστημονικής επιτροπής που έχει συστηθεί στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Οι δύο πρώτες άδειες εγκατάστασης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν  σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης, χορηγούνται στις ακόλουθες εταιρείες:

1) BIOMECANN A.E.: Πρόκειται για επένδυση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Λάρισας και θα παράγει αποξηραμένο ανθό σε συσκευασία. Η μονάδα θα έχει έκταση 10,73 στρεμμάτων και προβλέπονται 51 θέσεις εργασίας. Η εταιρεία καταχωρίστηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) στις 26 Φεβρουαρίου 2018 και ως βασικός μέτοχος αυτής εμφανίζεται η εταιρεία Creative Properties and Investments Ltd. που εδρεύει στο Λονδίνο.

2) BIOPROCANN A.E.: Πρόκειται για επένδυση ύψους 12,5 εκατ. ευρώ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη θέση Πύργος Κορίνθου και επίσης θα παράγει αποξηραμένο ανθό. Η μονάδα θα έχει έκταση 46,5 στρέμματα και προβλέπονται 66 θέσεις εργασίας. Η εταιρεία καταχωρίστηκε στο ΓΕΜΗ στις 21 Μαΐου 2018.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept