Η εγκεφαλική διέγερση μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του πόνου

144

Πολλά ιατρικά, ψυχολογικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα σχετίζονται άμεσα με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. O εθισμός από ψυχοτρόπους ουσίες θεωρείται μια χρόνια, υποτροπιάζουσα διαταραχή, που  ξεκινά από τον εγκέφαλο. Σε αυτό στόχευσαν Κινέζοι επιστήμονες στο νέο τους εγχείρημα.

Ψυχίατροι πραγματοποίησαν κλινικές δοκιμές χρησιμοποιώντας διακρανιακή μαγνητική διέγερση υψηλής συχνότητας, στοχεύοντας ορισμένες περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού για να μειώσουν τον πόνο κατά τη διάρκεια της απεξάρτησης από τα ναρκωτικά.

Στη διάρκεια της νέας θεραπείας, η επαναλαμβανόμενη μαγνητική διέγερση διήρκεσε 10 ημέρες και οι εξαρτημένοι ασθενείς εμφάνισαν μειωμένα συμπτώματα στέρησης, κακής ποιότητας ύπνου, κατάθλιψης αλλά και  άγχους.

Μέχρι σήμερα η θεραπεία γινόταν με περιορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα για την αποτοξίνωση από τη μεθαμφεταμίνη. Η θεραπεία εγκεφαλικής διέγερσης μπορεί να βοηθήσει τους τοξικομανείς να βελτιώσουν τον αυτοέλεγχο τους, όσον αφορά την επιθυμία τους να παίρνουν συνέχεια φάρμακα ως υποκατάστατο των ναρκωτικών.

Η ερευνητική ομάδα του τμήματος Κοινωνική και Συμπεφορική Επιστήμη του πανεπιστημίου Ναντσίνγκ, στην ανατολική επαρχία της Κίνας Τσιανγκσού, πραγματοποίησε τη θεραπεία από δύο έως 15 ημέρες σε εξαρτημένους με μεθαμφεταμίνη που είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα απεξάρτησης.

Η επιστημονική ομάδα θα διερευνήσει περαιτέρω την πιθανή αξία της διαδικασίας σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές για να αποτρέψει την υποτροπή στον εθισμό. Τα ερευνητικά αυτά αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στην τελευταία έκδοση του περιοδικού JAMA Psychiatry.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept