Εγκέφαλος και έντερο ρυθμίζουν τη διάρκεια ζωής αλλά και την ταχύτητα γήρανσης

239

Το μυαλό και τα σωθικά μας, όχι μόνο επικοινωνούν αλλά και ρυθμίζουν την ταχύτητα της γήρανσης του οργανισμού.  Ο συνδυασμός εγκεφάλου-εντέρου επηρεάζει ορισμένες βιολογικές διεργασίες, μέσω των νευρώνων και της θερμοκρασίας. Άλλωστε πρόσφατη έρευνα έφερε στο φως το μυστικό των βακτηρίων του εντέρου, οτι δηλαδή, παράγουν και ηλεκτρικό ρεύμα. Μέσω αυτών «διακινούνται » τα σήματα από το ένα άκρο του σώματος στο άλλο.

Ομάδα επιστημόνων από δύο ηπείρους, την Ασία και την Αμερική ασχολήθηκαν εκτενώς με το θέμα.

Ο Σάγιουν Χου, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και ερευνητές από το πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, για να το αποδείξουν, χρησιμοποίησαν διαφορετικές περιβαλλοντικές θερμοκρασίες, οι οποίες επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής των παρασίτων του εντέρου, για να διερευνήσουν πώς επεξεργάζονται οι νευρώνες  του εγκεφάλου,  τις σχετικές πληροφορίες, μεταδίδοντας τις και σε άλλα μέρη του σώματος.

Πως έγινε το πείραμα

Οι επιστήμονες προσδιόρισαν δύο διαφορετικούς τύπους νευρώνων – έναν που ανιχνεύει το θερμό και άλλον που ανιχνεύει το ψυχρό- οι οποίοι δρουν στην ίδια πρωτεΐνη μέσα στο έντερο «λέγοντάς» του, είτε να επιβραδύνει, είτε να επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης.

Όταν ο νευρώνας που ανιχνεύει την ψύξη εντοπίζει μια πτώση της θερμοκρασίας, θέτει σε λειτουργία μία αλυσίδα επικοινωνίας που απελευθερώνει σεροτονίνη, έναν νευροδιαβιβαστή, στο έντερο. Στη συνέχεια, η σεροτονίνη προτρέπει μια γνωστή πρωτεΐνη που ρυθμίζει την ηλικία, την DAF-16, για να ενισχύσει τη δραστηριότητά της και να αυξήσει τη μακροζωία του παράσιτου.

Αντιθέτως, ο νευρώνας ανίχνευσης θερμότητας, στέλνει μια σύνθεση παρόμοια με την ινσουλίνη στο έντερο. Εκεί, εμποδίζει τη δραστηριότητα της ίδιας πρωτεΐνης DAF-16, μειώνοντας τη διάρκεια ζωής του παράσιτου.

Χρησιμοποιώντας αυτές τις δύο διαδικασίες, ο εγκέφαλος είναι σε θέση να επεξεργάζεται τα σήματα από το εξωτερικό περιβάλλον και στη συνέχεια να χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες, για να επικοινωνήσει με το έντερο.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept