Κατάγματα και οστεοπόρωση είναι παρελθόν: Ήρθαν τα πρώτα σκελετικά βλαστοκύτταρα!

Ανάρπαστο θα γίνεται το λίπος από τις λιποαναρροφήσεις!

269

Mε το ίδιο λίπος που μπορούν να  αφαιρέσουν οι πλαστικοί χειρουργοί  σε μια λιποαναρρόφηση θα μπορούν στο μέλλον  οι γιατροί να φτιάξουν σκελετικά βλαστοκύτταρα για να προλάβουν την οστεοπόρωση ή να επισπεύσουν την αποθεραπεία από κατάγματα.

Μέχρι σήμερα, η  δυσλειτουργία του σκελετού ξέραμε πως  μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, από την οστεοπόρωση και την οστεοαρθρίτιδα, έως τις αιματολογικές διαταραχές και τον καρκίνο ενώ οι  θεραπευτικές επιλογές ήταν περιορισμένες.

Τώρα, οι ερευνητές εντόπισαν τέτοια πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα και, καλλιεργώντας τα στο εργαστήριο, πέτυχαν να αναπτύξουν νέα οστά και χόνδρο. Μάλιστα  εντόπισαν και μια μάλλον απρόσμενη πηγή τέτοιων βλαστικών κυττάρων: το άχρηστο λίπος από τη λιποαναρρόφηση.

Ορισμένα κύτταρα μέσα στα αιμοφόρα αγγεία του λίπους, αυτού είναι στην πραγματικότητα ένα είδος σκελετικού βλαστικού κυττάρου.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος για νέες θεραπευτικές δυνατότητες σε παθήσεις και τραύματα που αφορούν τον σκελετό, όπως κατάγματα, οστεοπόρωση, αρθρίτιδα κ.α.

Οι επιστήμονες στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον κυτταρικό βιολόγο Μάικλ Λονγκέικερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Cell» (Κύτταρο).

Όπως είπε ο Λονκέικερ, «με δεδομένο το τρομερό ιατρικό βάρος που προκαλούν οι εκφυλιστικές, νεοπλασματικές, μετατραυματικές και μεταχειρουργικές σκελετικές διαταραχές, πιστεύουμε ότι ο εντοπισμός ανθρώπινων σκελετικών βλαστικών κυττάρων θα δώσει νέες δυνατότητες μοριακής διάγνωσης και θεραπείας για τις σκελετικές παθήσεις».

Οι ιστοί των οστών έχουν σημαντική δυνατότητα αναγέννησης από μόνοι τους (μερικά ζώα μάλιστα καταφέρνουν να αναγεννήσουν ολόκληρα άκρα τους), αλλά στην περίπτωση των ιστών του σκελετού η δυνατότητα αυτή είναι πολύ πιο περιορισμένη έως ανύπαρκτη, ιδίως στους ανθρώπους.

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept