Είστε ψηλός και έχετε κιρσούς στα πόδια; Μάθετε γιατί

125

Το ύψος, είναι ένας από τους παράγοντες που δεν είχαν μελετήσει οι επιστήμονες μέχρι σήμερα σε σχέση με τις ευρύτερες επιπτώσεις στην υγεία. Τώρα ανακαλύπτουν υπάρχει γονιδιακό υπόβαρθρο στην  εμφάνιση κιρσών, κυρίως στα πόδια, που εμφανίζουν συχνά οι ψηλοί άνδρες.

Το θέμα δεν περιορίζεται μόνο στην αισθητική. Οι κιρσοί μπορεί  να προκαλέσουν μέτριας έντασης πόνους αλλά  έχουν συσχετισθεί  και με πιο σοβαρές παρενέργειες, όπως η φλεβική θρόμβωση. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν θεραπείες που να εμποδίζουν ή να αναστρέφουν την ανάπτυξη των κιρσών, με αποτέλεσμα η θεραπεία ουσιαστικά να περιορίζεται σε χειρουργικές και επεμβατικές διαδικασίες, όπως τα λέιζερ.

Σύμφωνα με  μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι κιρσοί είναι συχνότεροι όχι μόνο στους ψηλούς ανθρώπους αλλά και στους ηλικιωμένους, τις γυναίκες (στην περίοδο της εγκυμονύνης), τους παχύσαρκους, όσους έχουν ιστορικό φλεβικής θρόμβωσης, όσους έχουν κάνει χειρουργική επέμβαση στα κάτω άκρα αλλά και σε όσους δεν κινούνται πολύ.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή χειρουργικής και καρδιαγγειακής ιατρικής Νίκολας Λίπερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Circulation», ανέλυσαν γονίδια 413.500 ανθρώπων (9.577 από τους οποίους είχαν κιρσούς) για να φωτίσουν το γενετικό υπόβαθρο των κιρσών. Ιδίως τα γονίδια του ύψους φαίνεται να σχετίζονται ιδιαίτερα με την ανάπτυξη κιρσών. Η μελέτη συμπέρανε ότι το μεγάλο ύψος αποτελεί βασική αιτία για τους κιρσούς.

Τα ευτύματα, εντοπίσθηκαν -με τη βοήθεια συστήματος τεχνητής νοημοσύνης. Πρόκειται για 30 γονίδια που συνδέονται ιδιαίτερα με τη διαταραχή των κιρσών και αυτή η ανακάλυψη μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων, μη επεμβατικών θεραπειών.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept