Η μητρότητα είναι δικαίωμα! Μάθετε τα βήματα κρυοσυντήρησης ωαρίων

ακόμη και γυναίκες με καρκίνο μπορούν να τεκνοποιήσουν

156

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις η επιστήμη προσφέρει ίαση και αποκατάσταση της υγείας, χάρη στα προηγμένα συστήματα διάγνωσης και θεραπείας,  η πιθανότητα απώλειας της γονιμότητας των γυναικών που έχουν νοσήσει με καρκίνο θεωρείται αναμενόμενη παρενέργεια των χημειοθεραπευτικών σχημάτων. Στο σημείο αυτό, η  κρυοβιολογία δίνει την ελπίδα της μητρότητας σε όλες εκείνες τις γυναίκες, που θέλουν να τεκνοποιήσουν, αλλά διστάζουν. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, τα καινούργια δεδομένα και οι σύγχρονες θεραπείες μπορούν να το εξασφαλίσουν.

Ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Ν.Θεσσαλονίκης «Άλμα Ζωής», σε συνεργασία με την πρότυπη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Embryolab, συνδιοργανώνουν σήμερα το απόγευμα ( 26/9) ημερίδα στη Θεσσαλονίκη με θέμα: «Γυναίκες με καρκίνο μαστού. Διεκδικούμε το δικαίωμα στη γονιμότητα! Διεκδικούμε το δικαίωμα στη ζωή»

«Για πρώτη φορά χάρη στη δυνατότητα της κρυοσυντήρησης των ωαρίων, η γυναίκα παίρνει στα χέρια της τη γονιμότητα της και έχει πια τη δυνατότητα να την προστατεύσει από ό,τι την απειλεί. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων αφορά όλες τις σύγχρονες γυναίκες. Ακόμη περισσότερο αφορά στις γυναίκες  που αντιμετωπίζουν σημαντικά θέματα υγείας και πρόκειται να υποβληθούν σε τοξικές για τη γονιμότητά τους θεραπείες και τις γυναίκες που μεταθέτουν τη δημιουργία οικογένειας στο χρόνο και επιθυμούν να αποδεσμεύσουν τη γονιμότητά τους από την επίδρασή του» επισημαίνει ο γυναικολόγος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, Μιχάλης Κυριακίδης, ο οποίος είναι ομιλητής στην ημερίδα.
«Η γυναίκα που νοσεί από καρκίνο δέχεται κάθε θεραπεία, όσο επιβαρυντική κι αν είναι, προκειμένου να κερδίσει τη μάχη με τον καρκίνο και να ξανακερδίσει τη ζωή της και τα όνειρά της. Η κρυοβιολογία, επιστρέφει την ελπίδα και αποκαθιστά το όνειρο της μητρότητας για όλες τις γυναίκες»  επισημαίνει ο κ.Κυριακίδης και προσθέτει οτι τα βήματα είναι απλά:
– Η γυναίκα απευθύνεται σε Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής με ειδίκευση στη διαδικασία κρυοσυντήρησης ωαρίων, πριν από την έναρξη οποιασδήποτε αγωγής, που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα της.
– Ξεκινά ειδική αγωγή, οκτώ ως δέκα ημερών, με στόχο τη διέγερση των ωοθηκών, ώστε να παραχθούν αρκετά ωάρια.
– Τα ωάρια συλλέγονται με τη διαδικασία της ωοληψίας και κρυοσυντηρούνται με τη διαδικασία της υαλοποίησης.
– Τα ωάρια μπορούν να παραμείνουν σε κρυοσυντήρηση για πέντε χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα πέντε

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept