Έρχονται τα ρούχα υψηλής τεχνολογίας- Θα προστατεύουν και από μικρόβια

επαναφορτίζονται με ηλιακή ενέργεια!

231

Mέχρι σήμερα ξέραμε πως  οι  επιστήμονες  έχουν αναπτύξει ένα νέο  υλικό, εύκαμπτο και ηλεκτρικά αγώγιμο ανοίγοντας το δρόμο για άνετα ρούχα υψηλής τεχνολογίας που μετατρέπουν το φως του ήλιου σε ζεστασιά, προμηθεύουν ηλεκτρικά φορητά ηλεκτρονικά εξαρτήματα ή περιέχουν αισθητήρες για γυμναστική. Τώρα, ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν νανοΐνες από ένα βακτηριοκτόνο υλικό, το οποίο στο μέλλον μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο συστατικό των ρούχων, τα οποία με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσουν αντιμικροβιακές ιδιότητες. Το ενεργό συστατικό του νέου βιοκτόνου υλικού, δεν εξαντλείται με το πέρασμα του χρόνου, αλλά επανακτάται  συνεχώς, καθώς παίρνει ενέργεια από το φως του ήλιου. Οι αντιβακτηριακές μάσκες που χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό, έχουν το μειονέκτημα της σταδιακής αναποτελεσματικότητας, αφού, η δραστική βιοκτόνος ουσία τους, καταναλώνεται σταδιακά.

Αυτό δεν ισχύει για τη νέα μεμβράνη που έχει δημιουργηθεί με την τεχνική της ηλεκτροστατικής ινοποίησης (electrospinning) και η οποία μπορεί να ενσωματωθεί στα υφάσματα.

Με την εν λόγω μέθοδο, ένα πολυμερές υλικό διαλύεται και διαμορφώνεται σε ίνες, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να σχηματίσουν μια πορώδη μεμβράνη που είναι ικανή να παγιδεύσει τα βακτήρια και τους ιούς.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέηβις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», σύμφωνα με το «New Scientist», δοκίμασαν το νέο υλικό με την ονομασία «Επαναφορτιζόμενη Νανοϊνώδης Μεμβράνη» και διαπίστωσαν ότι μπορεί να καταστρέψει τα κοινά βακτήρια E.coli και «Λιστέρια» σε περίπου μισή ώρα, ενώ έναν ιό (Τ7) που μολύνει βακτήρια, σε μόνο πέντε λεπτά.

Τα κινητά τηλέφωνα, οι κάμερες, οι μίνι υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που μπορούν να φορεθούν θα μπορούσαν να φορτιστούν συνδέοντάς τα μέσα στα υφάσματα

Τον περασμένο Μάιο,  γερμανική και κινεζική ομάδα επιστημόνων, είχε κάνει την έκπληξη.

Σύντομες ίνες πολυμερούς με ηλεκτρική σπείρα και μικρές ποσότητες μικροσκοπικών ασημικών συρμάτων με διάμετρο μόλις 80 νανομέτρων αναμιγνύονται σε ένα υγρό, στη συνέχεια διηθούνται, ξηραίνονται και θερμαίνονται σύντομα.Δημιουργείται έτσι ένα υλικό που μοιάζει με ύφασμα και  παρουσιάζει πολύ υψηλό βαθμό ηλεκτρικής αγωγιμότητας. Ετσι κατασκευάζονται τα έξυπνα ρούχα που θα μπορούν να εξοπλιστούν με ηλιακά στοιχεία έτσι ώστε το ηλιακό φως να μετατραπεί σε ζεστασιά, να ζεσταθούν τα ίδια τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.

Τα κινητά τηλέφωνα, οι κάμερες, οι μίνι υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που μπορούν να φορεθούν θα μπορούσαν να φορτιστούν συνδέοντάς τα μέσα στα υφάσματα. Οι αισθητήρες που έχουν εγκατασταθεί στα ρούχα θα μπορούσαν να παρέχουν στους αθλητές και τους εκπαιδευτές σημαντικά δεδομένα υγείας και υγείας ή θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες για την οικογένεια και τους φίλους σχετικά με τη θέση του.

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept