Εσείς το ξέρατε; Oλοι μεταφέρουμε ένα προσωπικό σύννεφο μικροβίων και χημικών ουσιών

229

Μπορεί να αισθάνεστε καθαρός/ή  μετά το πρωινό ντους, αλλά, η αλήθεια είναι διαφορετική.

Γύρω σας, υπάρχει  ένα αόρατο σύννεφο βακτηρίων, ιών, μυκήτων και χημικών ουσιών.

Αυτό απορρέει από ενδελεχή  μελέτη στο… συνονθύλευμα  μικροβίων, φυτικών σωματιδίων και χημικών ουσιών που συνοδεύουν τον καθένα από εμας στην καθημερινότητά μας.

Η έρευνα διεξήχθη με εθελοντές που φορούσαν μόνιτορ με ένα ειδικό φίλτρο που παγίδευε σωματίδια από τον αέρα γύρω τους στη διάρκεια μιας κανονικής ημέρας.

Όταν οι ερευνητές προέβησαν σε γενετική ανάλυση των δειγμάτων αυτών, διαπίστωσαν ότι κάθε άτομο έφερε ένα διαφορετικό σύννεφο βακτηρίων, ιών, μυκήτων, φυτικών σωματιδίων, χημικών ουσιών και ακόμη και μικροσκοπικών ζώων.

Αλλά το ακριβές αποτύπωμα, του κάθε εθελοντή είχε μεγάλη διαφοροποίηση άνθρωπο σε άνθρωπο – παρόλο  που οι εθελοντές, ζούσαν σε μια αρκετά στενή γεωγραφική περιοχή (περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο).

«Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη», δήλωσε ο Δρ. Aaron Glatt, επικεφαλής της ιατρικής στο νοσοκομείο κοινοτήτων South Nassau, στο Oceanside, NY

Βέβαια, δεν είναι μυστικό ότι ζούμε  σε έναν κόσμο γεμάτο αόρατους οργανισμούς και χημικά, είπε ο Glatt, εκπρόσωπος της Εταιρείας Λοιμώξεων των Αμερικανών, αλλά η συγκεκριμένη μελέτη προσφέρει μια λεπτομερή ματιά σε μεμονωμένα μικρόβια.» Και αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο βήμα προς την κατανόηση των τρόπων με τους οποίους διάφορες περιβαλλοντικές εκθέσεις επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Η υγεία εξαρτάται απόλυτα από τα γονίδια και το περιβάλλον», δήλωσε ο Michael Snyder πρόεδρος της γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ,στην Καλιφόρνια για να διευκρινήσει:» Αλλά είναι σαφές ότι τα γονίδια εξηγούν μόνο ένα μέρος της ευπάθειας ενός ατόμου σε διάφορες ασθένειες»

Τα ευρήματα στον κάθε εξεταζόμενο φαίνεται πως δεν είχαν μονο περιβαλλοντική συνάφεια. Εξαρτιόταν από παράγοντες όπως ο καιρός, τα ταξίδια, τα κατοικίδια ζώα και τα οικιακά χημικά, για παράδειγμα. Εκεί, εντοπίστηκαν αρκετοί  καρκινογόνοι παράγοντες εμφανίστηκαν στα περισσότερα χημικά δείγματα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ωστόσο, γνωρίζουν μόνο τα χημικά που υπάρχουν – και όχι το μέγεθος της έκθεσης.

Αν η ιδέα να μεταφέρετε ένα σύννεφο βακτηρίων, μυκήτων και χημικών ουσιών σας κίνησε ήδη το ενδιαφέρον, να ξέρετε γενικά ότι : Ορισμένα βακτήρια κάνουν τους ανθρώπους άρρωστους,ενώ πολλοί είναι απαραίτητοι για την ανθρώπινη υγεία.

Ως επί το πλείστον, κανείς δεν ξέρει ακόμα ποια στοιχεία επιδρούν ευεργετικά και  ποια όχι,λένε οι επιστήμονες.

Και αυτό γιατί η αντίδραση του κάθε ατόμου, διαφέρει.

Οι συνέπειες της  έρευνας δεν έχουν στατιστικό χαρακτήρα.

Οι επιστήμονες λένε πως ο ρόλος τους τώρα ειναι να εστιάσουν πως επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία γι αυτό και θα μελετήσουν  μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων. Στόχος τους είναι να απλοποιήσουν την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, έτσι ώστε μια μέρα, οι άνθρωποι να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τις ίδιες τις συσκευές, ως έναν σαρωτή μικροβίων που θα μπορούν έγκαιρα ν’ αντιμετωπίσουν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο στις 20 Σεπτεμβρίου στο Cell.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept