Σκλήρυνση Κατά Πλάκας: Η έγκαιρη έναρξη θεραπείας μειώνει την εξέλιξη της αναπηρίας

94

Νέα ερευνητικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο 34ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Θεραπεία και Έρευνα στην Πολλαπλή Σκλήρυνση (ECTRIMS) που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο 10-12 Οκτωβρίου, αποδεικνύουν ότι η έγκαιρη έναρξη θεραπείας μείωσε την εξέλιξη της αναπηρίας για περισσότερα από 5 χρόνια σε άτομα με υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση (η πιο συχνή μορφή της νόσου) και πρωτοπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση (αφορά το 15% των ασθενών).

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια χρόνια διαταραχή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος η οποία προσβάλλει περίπου 2,3 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, κυρίως ανθρώπους παραγωγικής ηλικίας, 20 έως 40 ετών. Στην Ευρώπη, προσβάλλει περίπου 700.000 άτομα, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός των ασθενών αγγίζει περίπου τις 13.000. Ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς είναι η σωματική ανικανότητα, ιδίως αν καθυστερούν στην έναρξη της θεραπείας.

Οι επιστήμονες στοχεύουν στην αλλαγή της φιλοσοφίας της θεραπείας για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και στην ολιστική προσέγγιση με νέες θεραπευτικές επιλογές που έχουν στην διάθεσή τους, επικεντρώνοντας πλέον όχι στην επιβραδυντική εξέλιξη της ασθένειας, αλλά στον «κατευνασμό της δράσης της» με την χορήγηση σε πρώτο στάδιο  «επιθετικής αγωγής» .

Το ocrelizumab είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει εκλεκτικά έναν συγκεκριμένο τύπο κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, που ονομάζονται CD20- Β-λεμφοκύτταρα, που εκτιμάται ότι συμβάλλουν στην καταστροφή της μυελίνης (ουσίας που παίζει βασικό ρόλο στη μόνωση και υποστήριξη των νευρικών κυττάρων) και στην αξονική βλάβη (στα νευρικά κύτταρα). Αυτή η καταστροφή των νευρικών κυττάρων μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση.

Το φάρμακο χορηγείται με ενδοφλέβια έγχυση κάθε έξι μήνες. Η αρχική δόση χορηγείται ως δύο εγχύσεις των 300 mg, χορηγούμενες με διάστημα 2 εβδομάδων μεταξύ των δόσεων. Οι επόμενες δόσεις χορηγούνται ως εφάπαξ έγχυση των 600 mg.

Το ocrelizumab έχει εγκριθεί σε 68 χώρες, μεταξύ αυτών και στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ πάνω από 70.000 άτομα παγκοσμίως έχουν λάβει θεραπεία μέχρι σήμερα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τους επιστήμονες στην έγκαιρη διάγνωση, η οποία θεωρείται «κλειδί» για την χορήγηση της απαραίτητης και αποτελεσματικής θεραπείας για την αναχαίτιση των επιπτώσεων της ασθένειας, καθώς παρατηρείται ότι σε μετρικές περιπτώσεις η διάγνωση καθυστερεί 7-8 μήνες.

Σε όλες τις μορφές της πολλαπλής σκλήρυνσης η νόσος μπορεί να είναι ενεργή -υπό την έννοια της φλεγμονής στο κεντρικό νευρικό σύστημα και της απώλειας των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο- ακόμα και όταν κλινικά συμπτώματα δεν είναι εμφανή ή δεν φαίνεται να επιδεινώνονται.

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept