ΕΛΛΟΚ: «Ναι» στη  μηδενική συμμετοχή, αρκεί να ξεκινήσει άμεσα

186

Πολύ θετικό βήμα για τους ογκολογικούς ασθενείς χαρακτηρίζει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας σχετικά με τη χορήγηση, με μηδενική συμμετοχή, φαρμάκων που σχετίζονται με τις επιπλοκές της ασθένειας ή με τις παρενέργειες της θεραπευτικής αγωγής.

«Θετικά τα μηνύματα, αρκεί να ξεκινήσει άμεσα και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και άρνηση αποζημίωσης, όπως συμβαίνει με την αποζημίωση των εξετάσεων ONCOTYPE DX και BRACA1 & BRACA2, για τις οποίες επίσης ζητούμε την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών αποζημίωσης και την ένταξή τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση» αναφέρει η ΕΛΛΟΚ.

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι ενώ εδώ και τρεις μήνες έχει ληφθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) σχετικά με την κάλυψη της διαγνωστικής εξέτασης ONCOTYPE DX και «παρά τις υπενθυμίσεις και τις επιστολές που έχουμε αποστείλει στο υπουργείο, ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει δρομολογήσει ακόμη τις απαραίτητες εφαρμοστικές διαδικασίες για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και αποζημίωση της εξέτασης και δεν δέχεται την κατάθεση παραστατικών για εξετάσεις που έχουν γίνει ήδη για την αποζημίωση της δαπάνης. Το υπουργείο Υγείας αντί να προχωρήσει, ήδη, τον Ιούλιο 2017 στην άμεση έκδοση ΚΥΑ και εν συνεχεία ο ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει στις διαδικασίες για την ηλεκτρονική συναντογράφηση και αποζημίωση της εξέτασης, ζήτησε από τις ασθενείς να κάνουν ιδιωτικά την εξέταση, δηλ. να καταβάλουν εξ ιδίων την αξία της, η οποία ξεπερνά τις 3.500 ευρώ, και να καταθέσουν στη συνέχεια τα σχετικά δικαιολογητικά στον ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωσή τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μόνον όσες ασθενείς έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν οι ίδιες το κόστος της εξέτασης υποβάλλονται σε αυτήν, ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τελικά θα αποζημιωθεί η δαπάνη που πραγματοποίησαν, καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν δέχεται τα παραστατικά».

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept