Βιοχάκερ: Αυτο-μεταλλάσονται με …συνταγές από το ίντερνετ (εικόνες)

Τι λεει ο πρώτος που το επιχείρησε

258

Εδώ και έναν χρόνο ( από τον Νοέμβριο του 2017 ) άρχισαν κάποιοι να  «χακάρουν» μόνοι τους το δικό τους DNA, τροποποιώντας  το γενετικό τους υλικό κατά βούληση και χωρίς επιστημονική επίβλεψη στο σπίτι τους, χρησιμοποιώντας γενετικά «εργαλεία» που μπορούν να βρεθούν στο εμπόριο και μέσω διαδικτύου.

Ο βιοχημικός Τζοσάια Ζέινερ, ο οποίος παλαιότερα εργαζόταν στη NASA, είναι ο πρώτος άνθρωπος που έγινε γνωστό ότι επενέβη μόνος του στο DNA του, τροποποιώντας τα γονίδιά του με τη μέθοδο CRISPR, σύμφωνα με το “New Scientist”.

Μάλιστα, ο Ζέινερ βιντεοσκόπησε και μετέδωσε ζωντανά μέσω του Facebook τον εαυτό του την ώρα που εισήγαγε το τροποποιημένο DNA με μια σύριγγα στο σώμα. Ακολουθώντας στα χνάρια του 16χρονος μαθητής Λυκείου της Γκρενόμπλ, Αντριάν Λοκατελί, έκανε κάτι ανάλογο.

Οι βιοχάκερ υποστηρίζουν ότι αφού ο καθένας μπορεί να «χτυπήσει» ένα τατουάζ στο σώμα του ή να αλλάξει τα χαρακτηριστικά του προσώπου με πλαστική χειρουργική, γιατί να μην μπορεί επίσης να αλλάξει ή να βελτιώσει το γονιδίωμά του;

Ο Ζέινερ, για παράδειγμα, προσπαθεί να γίνει πιο δυνατός, αφαιρώντας το γονίδιο για τη μυοστατίνη, που ρυθμίζει τη μυική δύναμη, αφοού είχε εφαρμόσει αυτό το εγχείρημα σε σκύλο

Αφού αφαίρεσε το εν λόγω γονίδιο με την ισχυρή τεχνική γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR, στη συνέχεια εισήγαγε στον οργανισμό του ένα αντίγραφο του διορθωμένου DNA, ελπίζοντας προφανώς ότι θα αποκτήσει υπεράνθρωπες δυνάμεις.( έκτοτε δεν έχει κάνει καμμία αναφορά ή δημοσίευση)

Όμως, ο κορυφαίος Βρετανός γενετιστής Ρόμπιν Λάβελ-Μπατζ του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ του Λονδίνου χαρακτήρισε την πράξη του Ζέινερ «ανόητη» και είπε πως μπορεί να επιφέρει απρόβλεπτες και ανεπιθύμητες συνέπειες, όπως βλάβη στους ιστούς και κυτταρικό θάνατο ή κάτι ακόμη χειρότερο…

Σε σχετικό θέμα που δημοσιεύει η theatlantic.com στις 20 Φεβρουαρίου 2018 με αφορμή τα  ποσοστά συμμετοχής σε biohacking που φαίνεται οτι εκτοξεύθηκαν από τότε παίρνοντας συνέντευξη από τον ίδιο.

«Ειλικρινά, κατηγορώ τον εαυτό μου», μου εξομολογείται γιατί υπήρξε παράδειγμα για άλλους μη γνωρίζοντες ενώ ο ίδιος  κατέχει Ph.D. στην βιοχημεία και τη βιοφυσική και τώρα διοικεί μια εταιρεία που ονομάζεται Ο ODIN που πωλεί κουτιά  CRISPR DIY, συμπεριλαμβανομένου του προιόντος CRISPR που ο ίδιος κατασκεύασε και έβαλε στον εαυτό του για να φτιάξει μυς,χωρίς να φαίνεται καμία διαφορά μετά από 2μήνες πάνω του.

Ο ίδιος τώρα εξομολογείται ότι ανησυχεί  με τα αποτελέσματα όσων προκάλεσε. Στη συνέντευξης στο theatlantic.com. μεταξύ άλλων ειπε:  Βλέπω τον εαυτό μου ως επιστήμονα αλλά και έναν κοινωνικό ακτιβιστή με μερικά από τα πειράματα που έχω κάνει. Όπως, πώς μπορώ να κάνω αυτό το πείραμα με επιστημονικό τρόπο, αλλά και να κάνω τους ανθρώπους να σκέφτονται; »

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept